SZO proglasila ASPARTAM potencijalnim kancerogenom: Šta to znači za vašu ishranu?

SZO proglasila ASPARTAM potencijalnim kancerogenom: Šta to znači za vašu ishranu?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uzdrmala je javnost izjavom da je veštački zaslađivač aspartam potencijalni kancerogen. Ova odluka, objavljena 14. jula, izazvala je buru kontroverzi i zabrinutosti među potrošačima.

aspartam zaslađivač

Aspartam je široko prisutan u dijetalnim gaziranim pićima, žvakaćim gumama i mnogim drugim proizvodima. Iako SZO navodi da postoje „ograničeni dokazi“ o mogućem kancerogenom dejstvu aspartama, regulatorna tela poput Uprave za hranu i lekove (FDA) i Evropske agencije za bezbednost hrane ne dele isto mišljenje. Ovaj članak istražuje šta to znači za potrošače i nudi savete o bezbednom konzumiranju veštačkih zaslađivača. Upoznajte se sa najnovijim saznanjima i naučite kako doneti informisane odluke o svom zdravlju.

Aspartam – Šta je i gde se nalazi?

Aspartam je veštački zaslađivač koji se koristi u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući dijetalna gazirana pića, žvakaće gume, jogurte i druge grickalice. Njegova široka upotreba donela mu je status jednog od najpopularnijih veštačkih zaslađivača od 1980-ih.

SZO proglasila aspartam potencijalnim kancerogenom

14. jula, Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka (IARC) klasifikovala je aspartam kao „verovatno kancerogen“ za ljude. Ova odluka izazvala je podeljena mišljenja i kontroverze, s obzirom na to da su neka druga regulatorna tela i dalje smatraju bezbednim. SZO je klasifikovala aspartam kao kancerogen klase 2B, što znači da postoje „ograničeni dokazi“ o mogućoj vezi sa rakom.

Šta to znači za potrošače?

aspartam zaslađivač

Zbog kontroverzi oko klasifikacije aspartama, mnogi potrošači su zbunjeni i zabrinuti. Ipak, ključno je razumeti da se kancerogen klase 2B ne smatra definitivnim uzrokom raka. Studije na ovu temu su i dalje u toku, a većina regulatornih tela smatra aspartam bezbednim u okviru preporučenih dnevnih doza.

Kako bezbedno konzumirati veštačke zaslađivače?

Stručnjaci ističu da je balans ključan kada su u pitanju veštački zaslađivači. Preporučuje se konzumiranje aspartama u okviru prihvatljivih dnevnih granica, a većina ljudi konzumira aspartam po mnogo nižim stopama. Uvek je dobro obratiti pažnju na deklaracije proizvoda i tražiti alternative ukoliko želite smanjiti unos aspartama.

Alternativni zaslađivači – što kažu stručnjaci?

Stevia, ksilitol i ekstrakt monaškog voća su neki od prirodnih zaslađivača koji mogu biti alternativa aspartamu. Ipak, i za ove zaslađivače je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdile njihove bezbedne doze i efekti na zdravlje.


Klasifikacija aspartama kao „verovatno kancerogenog za ljude“ od strane SZO izazvala je zabrinutost među potrošačima. Ipak, stručnjaci ističu da je neophodno razumeti klasifikacione kriterijume i uravnotežiti potrošnju veštačkih zaslađivača u okviru preporučenih dnevnih granica. Bezbedno konzumiranje aspartama podrazumeva pažljivo praćenje deklaracija proizvoda i razmatranje prirodnih alternativa. Nauka i dalje istražuje ovu temu kako bi se donosile informisane odluke o zdravlju i ishrani.

Izvor: Medicalnewstoday

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica