Švedska uskoro više neće morati da koristi fosilna goriva

Švedska uskoro više neće morati da koristi fosilna goriva

Termoelektrane - © Pixabay

Poslednjih godina Švedska prolazi kroz velike klimatske promene. Svake godine u toj zemlji leta su sve toplija i toplija, što znači da je vreme da se što pre poveća udeo čiste energije nauštrb fosilnih goriva.

Već sada dve trećine svojih energetskih potreba Švedska podmiruje iz alternativnih izvorahidro i nuklearnih elektrana – ipak i dalje je u potrazi za sigurnijim i isplativijim načinima.

Dugoročni plan je da Švedska u potpunosti prestane da se oslanja na upotrebu fosilnih goriva. Zato već sada sufinansira kupovinu električnih automobila, dok će javni prevoz gotovo u potpunosti biti elektrifikovan.

Osim spomenutog povećanog ulaganja u solarnu energiju, visoko na listi prioriteta je i energija vetra. Naime, u Švedskoj se uskoro gasi nekoliko dotrajalih nuklearnih elektrana, koje će biti zamenjene upravo vetroelektranama.

Prema procenama vlade ove zemlje, projekat energetski čiste Švedske zaživeće do 2050. godine, čime će ona postati prva zemlja u svetu koja je potpuno nezavisna od nafte.

Izvor: Ekspert

Komentari (1)

Aleksandar Jankovic

2020-12-31 09:20:13

Niti je 30 godina “uskoro”, niti je nuklearni otpad napredak u poređenju sa otpadom iz spaljivanja fosilnih goriva. Jedini uspeh mogu naći ako smanje potrošnju električne energije za preko 90% i pređu potpuno na vetar i sunce…. sve ostalo je zamajavanje.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica