Najnovije tehnologije i mašine na sajmu Agrilevante u Italiji

Najnovije tehnologije i mašine na sajmu Agrilevante u Italiji

Međunarodna izložba poljoprivrednih mašina i tehnologija Agrilevante, održana je prošle nedelje u Bariju, na jugu Italije. Na površini od 60 hiljada metara kvadratnih svoje ponude izložilo je preko 350 kompanija za proizvodnju mehanizacije, žitarica, maslina, voća, povrća, vina i stoke. Ove godine zabeležen je rekordan broj posetilaca i straniih delegata koji su imali priliku da učestvuju u B2B sastancima.


 

 Sajam mehanizacije u Bariju - © Agromedia

„Pre dve godine sajam je obišla 71. 000 posetilaca za 4 dana, ove godine je bilo preko 80.000 ljudi. Prvog dana sajma bilo je 11. 000 posetilaca, za razliku od pre dve godine, kada je prvog dana bilo samo 9.000 ljudi. Na sajmu prvi put imamo odeljak za stoku gde je bilo više od 5.000 različitih životinja. A druga novina je odsek koji je specijalizovan samo za baštovanstvo. Ovo je dokaz da smo se obraćali ne samo proizvođačima sa juga Italije, već celom Sredozemlju: Balkanu, Bliskom istoku i severnom delu Afrike“, kaže Alessandro Malavoti, predsednik Federunacoma.

Sve najnovije mašine, sisteme i tehnologije za poljoprivredu koje se koriste na Mediteranu, Balkanu i Bliskom Istoku proizvođači su mogli da pogledaju i isprobaju na ovom sajmu. Ipak ono što je izazvalo najviše interesovanja jeste poseban segment koji se tiče inovacija, na kome su predstavljene mašine za koje ni smo ni pomišljali da postoje a koje su definitivno imerativ sadašnjosti.

„Danas govorimo o digitalnoj poljoprivredi 4.0 koju odlikuju tri stvari: informacije, kompleksne analize i elektronska kontrola mašina. Kada je reč o tehničkim inovacijama istakao bih sistem koji kontroliše navodnjavanje, najnoviji model traktora koji kotroliše transmisiju. Ono što ste mogli da vidite na ovoj izložbi je da su elektronika i  poljoprivreda jedno. Moja preporukasvima je da koriste tehnologiju, jer ćemo na ovaj način moći da donosimo precizne odluke koje su zasnovane na naučnim dokazima, a ne na iskustvu ili ono što ste naučili od svog dede“, Davide Gnesini, inženjer u Federunacoma.

Sajam mehanizacije u Bariju - © Agromedia

Iako Italijani poslednjih godina najviše proizvode manje specijalizovane mašine, kao što je na primer robot koji sam prikuplja sirovinu (grane, travu i zemlju), i pretvara je u malč koji kasnije sam postvalja. Na sajmu su bile izložene i masivne mašine za površine preko preko 50 i 100 hektara kao što je Agrosky Warrior.


„Mašine 6. serije jer napravljen za rad na veoma velikim površinama, na preko 50 ha površine, sa ovim velikim mašinama možete da uradite posao upola brže. Ovo je jedna od glavnih prednosti ove mašine. Osnovne karakteristike su Deutz motor, kapaciteta 7,8 litara, kontinuirana transmisija sa 4 faze i masina hidraulika sa 170 litra po minuti. Dakle sve što treba da ima jedan veliki traktor vi možete naći u njemu. Ono što je još zanimljiv je što uz pomoć saltelita vi možete da kontrolišete ovu mašinu“, Vanni Ferrari, Deutz Fahr.

Italijanska trgovniska agencija - © Agromedia

Kada je reč o industriji vina i grožđa Italijani ističu da ova proizvodnja tek uzima maha i da tu značajnih problema nema. 


„Već neko vreme Italija puno radi na indsutriji vina i grožđa. Počeli smo da radimo i sa crvenim i belim vinom i poslednjih godina uspevamo da unapredimo kvalitet ovog proizvoda i sada naše vino možemo da prodajemo širom sveta. Takođe, mi smo druga zemlja u svetu po proizvodnji grožđa za jelo. Poslednjih godina se usmeravamo na proizvodnju novih sorti grožđa bez semenki. U prošlosti smo imali dosta sorti sa semenka od kojih je najpoznatija italijanska sa muskatnim ukusom. Međutim, danas potrošači više traže besemeno grožđe i mi nastojimo da proizvedemo takve sorte“, Pietro Caporusso, Vivai Vinea.

ITA (Italian Trade Agency) Italijanska agencija za spoljnu trgovinu u saradnji sa italijanskim Udruženjem proizvođača poljoprivredne mehanizacije FEDERUNACOMA organizovalo je posetu stranih privrednika i novinara iz sektora ovom sajmu. Delegacija od preko 100 privrednika i novinara iz celog sveta, posetila je sajam Agrilevante koji se održavao u Bariju od  10. do 13. oktobra.


Sagovornici: 
Alessandro Malavoti, predsednik Federunacoma
Davide Gnesini, inženjer Federunacoma
Vanni Ferrari, Deutz Fahr
Pietro Caporusso, Vivai Vinea

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica