Da li znate da postoji uređaj za uništavanje ambrozije?

Da li znate da postoji uređaj za uništavanje ambrozije?

Ambroziju je moguće u potpunosti uništiti, a njeno seme učiniti sterilnim zahvaljujući uređaju koji je izumeo Miloš Stanković. Za taj izum dobio je veliki broj nagrada širom sveta, a poslednju u Hongkongu krajem prošle godine, zlatnu medalju i pehar za inovacione tehnologije. Njegov izum radi na određenoj frekvenciji koja ubija ambroziju u korenu i nije štetna za gajene kulture. Ovaj ekološki uređaj trebalo bi da uđe u masovnu proizvodnju i biće dostupan svima.

Ambrozija se ovih dana može videti svuda. To je izuzetno invanzivna biljna vrsta koja gde god da se jednom pojavi vrlo brzo osvaja teren, uništava druge biljne vrste i zauzima čitav prostor. Pored toga, ona je izuzetno jak alergen i sve je više ljudi kojima ona izaziva reakcije.

Koliko je štetna ambrozija i kako je prepoznati

Bilo je potrebno oko 5 do 6 godina istraživanja, razvoja, brojnih testiranja, u Beogradu, Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, sa skandinavskim i nemačkim univerzitetima i institutima. Dobijeni su brojni atesti za uređaj tako da može da se primeni u masovnoj proizvodnji već ove sezone.

Sve govori u prilog tome da se ambrozija mora suzbijati. Naš mladi naučnik, Miloš Stanković, izumeo je aparat za suzbijanje i uništavanje ambrozije. Pitali smo ga kako je došao na tu ideju.

Miloš objašnjava: “Moj brat ima alergiju na ambroziju, baš kao i prijatelji sa kojima radim duži niz godina. Želeo sam da pronađem rešenje na bazi mog znanja i da kreiram neki uređaj koji bi pomogao njima i uništio ambroziju”.

Testiranje aparata za suzbijanje ambrozije

Mladi pronalazač je pored svog znanja morao da uloži i svoje vreme:


Bilo je potrebno oko 5 do 6 godina istraživanja, razvoja, brojnih testiranja, u Beogradu, Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, sa skandinavskim i nemačkim univerzitetima i institutima. Dobijeni su brojni atesti za uređaj tako da može da se primeni u masovnoj proizvodnji već ove sezone”.

Nagrade sa svih strana

Za svoj rad Miloš je dobio i brojne nagrade. Priznanja su dolazila sa svih strana sveta. Tako je, primera radi, u Tokiju dobio priznanje za svetskog genija, u republici Kini, akademsku nagrada za životno delo, a nedavno u Hongkongu zlatnu medalju i zlatan pehar za najbolju inovacionu tehnologiju. Međunarodni inovacioni centar dodelio mu je zlatan orden za kreativnost za visok doprinos unutar međunarodnog razvoja nauke i tehnologije.


Pomoću određene frekvencije uređaj uništava ambroziju u korenu, bez hemije, bez pesticida. Uređaj je ekološki i ambrozija ne raste više tokom sezone, što je najvažnije.

U Nemačkoj mu je nedavno Evropska akademija prirodnih nauka dodelila Evropski orden časti i primila ga za redovnog člana.


A kako se zaista ambrozija uništava?

Zamolili smo Miloša da nam objasni princip po kojem uređaj radi.

Pomoću određene frekvencije uređaj uništava ambroziju u korenu, bez hemije, bez pesticida. Uređaj je ekološki i ambrozija ne raste više tokom sezone, što je najvažnije.

Upotreba aparata za suzbijanje ambrozije na terenu

Uređaj je najefikasniji kada se ostvari fizički kontakt. On može biti ručni i da se koristi za gradsko zelenilo, može se koristiti u domaćinstvima, može se postaviti na voz, na traktor….

Dakle, gde god ima ambrozije, uređaj je uništava, samo je bitno da se izvrši kontakt. Međutim, bitno je naglasiti da je frekvencija na kojoj izum radi prilagođena da deluje samo na ambroziju.

Svaka biljna vrsta ima posebnu frekvenciju i ovim uređajem uništavamo samo ambroziju. Na primer ostale korisne biljke i mikroorganizme nećemo uništiti, što je veoma važno. Izuzetno je selektivan i na prvom mestu rađen je visok stepen bezbednosti za ljude, tako da je bezbedan za korišćenje.

Uređaj za uništavanje ambrozije

Istog trenutka čim uređaj dotakne korov, on se skuva iznutra, jer frekvencija proizvodi visoku temperaturu i uništava ga u korenu. Bukvalno istog trenutka ambrozija umire, a u slučaju da je ambrozija već porasla, pošto je najbolje da se tretira dok je mala, pa ako je već porasla ona ispušta seme i polen prilikom tretiranja. A to seme istog trenutka postaje sterilno, što je najvažnije, pošto je ambrozija veoma invanzivan korov i jedna stabljika može proizvesti od milijardu do 8 milijardi polenovih zrna i može narasti do 2 metra.

Uređaj je efikasan tokom cele godine

Zanimalo nas je da li je bitno da se uređaj koristi u određenom periodu godine. Miloš nam je objasnio da je tretman efikasan kad god da se primeni.

Uništava je kad god da se pristupi toj operaciji. Ambrozija je uglavnom sklona da raste u maju, ali zbog klimatskih promena ona već može da se pronađe u aprilu i tada je najbolje krenuti sa tretmanom, čim krene da raste.

Istog trenutka čim uređaj dotakne korov, on se skuva iznutra, jer frekvencija proizvodi visoku temperaturu i uništava ga u korenu. Bukvalno istog trenutka ambrozija umire.

Miloševa ideja je da svako ko želi da suzbije ambroziju može da nabavi jedan ovakav uređaj, pa zato postoji i verzija za domaćinstva.

Ovi uređaji će biti veoma povoljni i domaćinstva će moći, ukoliko žele i ukoliko neko ima dvorište, baštu ili vikendicu, da koristi ovakav uređaj. Trudio sam se da stvarno bude jeftino jer kada su nastajale brojne tehnološke inovacije, naučnici su se trudili da one budu savršene, a nisu gledali taj ekonomski deo. Ja sam se trudio da bude i tehnički dobro i ekonomski isplativo, tako da bude u komercijalnoj serijskoj proizvodnji.

Sagovornik:
Miloš Stanković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica