CLAAS Trion: Jednostavno podešavanje sa HIBRIDNIM sistemom izvršaja!

CLAAS Trion: Jednostavno podešavanje sa HIBRIDNIM sistemom izvršaja!

Posetili smo ljude iz kompanije ALMEX na imanju koje sami obrađuju i koje im služi kao poligon za testiranje svih CLAAS-ovih kombajna. Andrej Raičević, serviser kompanije ALMEX, pokazao nam je na modelu TRION 710 tehničke karakteristike i podešavanje ovog kombajna za maksimalan učinak u radu.

Kako nam je ispričao Branimir Ledeničan iz kompanije, u njihovom prodajnom centru vrši se prodaja poljoprivredne mehanizacije, ali i servisiranje mašina.

,,Razni modeli kombajna traktora i novi stari svi koji dolaze i odlaze uglavnom idu iz ovog centra, iz Temerina. Što se tiče same prodaje znači okosnica prodaje vezano za kombajne su 3 vrste modela. Među najnovijima izašao je kombajn koji se zove Claas Evion. To je model kombajna sa 5 slamotresa, koji nosi hedere 5,6 i 6,2 m. Zatim imamo modele kombajna Trion. Trion je kombajn koji je sa 5 slamotresa, sa 6 slamotresa i rotor sistemom, odnosno rotor plus”, navodi Ledeničan. Karakteristike tih kombajna, koji predstavljaju neku srednju veličinu, jeste da su ti kombajni pandan nekim kombajnima tipa Lexion, koji su vrlo dobro poznati domaćim poljoprivrednicima.

Nekima možda nije poznato da ljudi iz kompanije ALMEX i sami obrađuju zemlju kombajnima koje uvoze, te na taj način imaju priliku da se i sami uvere u kvalitet CLAAS proizvoda.

,,Naravno, to je oduvek bila praksa ALMEX-a, da sve mašine koje prodaje prvenstveno koristi u svojoj eksploataciji. Mi radimo otprilike oko 20.000 hektara zemlje. I sve te navedene mašine, počev od traktora, priključnih mašina, sejalica, plugova, kombajna naravno, sve mi koristimo na našim imanjima. Sličan slučaj jeste kao Trion 710 koji je najnoviji model Claas kombajna, koji karakteriše klasična vršalica i rotor. Odnosno jedan rotor koji se nalazi na kombajnima 710, 720, odnosno dva rotora na kombajnima Trion 750 . Sistem izvršaja sa rotorima jeste daleko noviji sistem od slamotresa, mi smo ga zato ovde i ubacili kod nas na imanje kako bismo ga testirali i dobili pravu sliku o njegovom učinku, potrošnji, mogućnostima koje može ostvariti.

Andrej Raičević, serviser kompanije ALMEX, provozao nas je kombajnom CLAAS Trion 710 i uputuo nas detaljnije u tehničke karatkeristike i mogućnosti ovog kombajna. Kako kaže, prednost korišćenja ovog kombajna jesu štelovanja.

,,Ovo je kombajn novije generacije, Trion 710. Ovaj kombajn u opremi ima lasersko navođenje, kao i kruz pilot. Kruz pilot mu omogućava da kombajn upravlja sam, da sam vozi kako mu zadamo. Imamo strategiju vožnje sa tempomatom, zatim sa konstantnim protokom kroz grlo, i imamo treću strategiju vožnje koja se najčešće koristi a to je protok pod kontrolom.

Tu imamo da unesemo parametre do koje maksimalne brzine kombajn može da ide, koliki da mu bude protok kroz grlo i do kojeg opterećenja motora sme da ide. Kada ove 3 stvari podesimo, kombajn, pošto je postavljen da ide pod kontrolom, kontroliše i rastur.


Takođe, ovaj kombajn sve što se tiče podešavanja, vrše se iz kabine. Može da se vrši na 2 načina: može se vrši preko konzole koja se nalazi sa desne strane kod vozača. Drugi način podešavanja može biti preko CEBIS-a. I klapne rotora se aktiviraju pomoću hidraulike, nema potrebe izlazi iz kombajna, sve se radi automatski”, objašnjava Raičević.

Raičević kao novinu na ovom kombajnu ističe dynamic power uz pomoć kog se značajno uštedi na gorivu. ,,CLAAS kao novinu ima dynamic power koji služi za uštedu goriva i koja može dovesti od 10 do 20% uštede goriva u odnosu na ranije, zato što on u zavisnosti od potrebe za snagom, koliko je mašina opterećena, toliko on daje u tom momentu konjskih snaga mašini.


Ceo razgovor i vožnju sa serviserom ALMEX-a pogledajte putem video linka iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica