Značajan PAD prometa na berzi | Vesti sa Produktne berze

Značajan PAD prometa na berzi | Vesti sa Produktne berze

Skraćena radna nedelja između dva Uskrsa donosi značajan pad prometa na novosadskoj Produktnoj berzi. Na stranim tržištima snižene su cene sve robe. Ukupno je preko Produktne berze prometovano 550 tona robe, finanasijske vrednosti 11.159.500 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski promet je smanjen za 77,08%, a finansijski 76,23%.

Kukuruzom se trgovalo u veoma uskom cenovnom rasponu od 17,60-17,71 din/kg sa PDV-om, dok se žuto zrno sa kluzulom „fco-luka“ plaćalo po 16,40 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena zabeležila je rast od 1,51% u odnosu na predhodnu sedmicu.

Tržište pšenice usled snabdevenosti mlinara i pada cena na stranim tžištima se smirilo u odnosu na prethodni period. Ponude pšenice po ceni 22,55-23,10 dinara po kilogramu sa pdvom nisu rezultirale realizacijom.

Tražnja za sojom tokom nedelje nije pronalazila svoje prodavce koji su bili na nešto višim cenama. Pojačana potražnja mešaona stočne hrane i prošlonedeljni rast cena soje na svetskim berzama pomerao je cenu soje naviše.

Slaba domaća tražnja, nije mogla biti nadoknađena dobrim izvoznim rezultatima i to je uticalo na kretanje cene pšenice u Parizu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica