PAD prometa na Produktnoj berzi | Vesti sa Produktne berze

PAD prometa na Produktnoj berzi | Vesti sa Produktne berze

Druga uzastopna skraćena radna nedelja na “Produktnoj berzi” donosi pad prometa. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 125t tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 4,416,500.00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 77,27%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 60,42%.

Zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor kukuruza u količini od 50 t po ceni od 17,38-17,60 dinara po kilogramu sa PDV-om. U odnosu na prethodnu nedelju beležimo pad od 1,56%. Ovaj pad je direktna posledica smanjene izvozne tražnje.

Tražnja pšenice već treću nedelju za redom pokazuje pasivnost na tržištu, što je uzrokovalo potpunim odsustvom trgovanja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. S druge strane, izveštaji sa terena o stanju pšenice roda 2020. godine govore o ozbiljnom nedostatku vlage koji u perspektivi može dovesti do smanjenih prinosa s jedne strane, a i potpune nepoznanice o kvalitetu zrna u predstojećoj žetvi.

Kretanje cene pšenice na međunarodnom tržištu uticalo je na cenu u SAD. Cena kukuruza je i dalje pod pritiskom problema u etanolskom sektoru. Izvozna tražnja je uticala na kretanje cene pšenice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica