Vesti sa novosadske Produktne berze za period 26-30.09.2016.

Vesti sa novosadske Produktne berze za period 26-30.09.2016.

Prošla nedelja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu bila je, takoreći, bez robno-berzanskog prometa. Zaključen je tek jedan kupoprodajni ugovor na početku sedmice u količini od 50 tona kukuruza, što potvrđuje nezainteresovanost potencijalnih učesnika za robno-berzansko trgovanje.

Pšenici je cena i dalje niska, ali tražnje za hlebnim zrnom nema.

Cena soje je stabilna, ali ni tu nema dogovora između ponude i tražnje.

Jedino se kukuruzu menjala cena. Na početku nedelje je, na osnovu jednog registrovanog berzanskog ugovora, zabeležen pad cene žutog zlata na 16,50 din/kg, (odnosno 15,00 din/kg, bez PDV-a), što je za 2,71% niža cena nego u prethodnom periodu.

Pad cena žitarica na američkim berzama posledica su velikih zaliha i pritiska ubrzavanja žetve kukuruza usled poboljšanja vremenskih uslova. Kukuruz je u odnosu na prethodnu sedmicu pojeftinio za 2,20%, a pšenica za 1,58%. Žetva soje dobro napreduje i očekuju se odlični prinosi, što je dovelo do pada cena soje i sojine sačme za 2,68%, odnosno 3,24%.

Negativan cenovni trend zabeležen je i na svim evropskim berzama. U Parizu je pšenica jeftinija za 0,82%, a kukuruz za 0,93%. U Budimpešti su cene, posmatrane u evrima, niže za 0,82% kada je reč o pšenici, odnosno za 3,07% kod kukuruza.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica