Pšenica i kukuruz POSKUPELI na berzi – Kina uvezla 10,56 miliona tone soje u decembru

Pšenica i kukuruz POSKUPELI na berzi – Kina uvezla 10,56 miliona tone soje u decembru

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi obeležio je povratak ponude većih količina na tržište. Usled praznika ponuda je bila manja od početka godine. Žitarice su, statistički, zabeležile rast cene, dok je soja zadržala stabilan cenovni nivo. Iako je na tržištu bila prisutna veća aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje, krajem nedelje dolazi do smirivanja tržišta. Ukupan promet je manji u odnosu na sedam dana ranije.

soja u činiji

Prometovano je 3.600 tona robe čija finansijska vrednosti dostiže 138.272.750,00 dinara, što je pad od 3,50%.

Cene kukuruza

Sam početak nedelje doneo je uzdržanost učesnika na tržištu kukuruza. Cenovni nivoi ponude bili su viši u odnosu na tražnju. Kako je nedelja odmicala, interesovanje prodavaca da prodaju robu bivalo je veće. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a, a u strukturi kupaca bili su domaći prerađivači i regionalni izvoznici.

U odnosu na prethodnu nedelju, trgovanje se odvijalo na višem cenovnom nivou, te je cena viša za 1,06%. Nedeljni ponder iznosi 32,76 din/kg bez PDV-a (36,03 din/kg sa PDV-om). Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovao se po ceni od 30,70 din/kg bez PDV-a.

Cene pšenice

Poput tržišta kukuruza, na tržištu pšenice beleži se takođe ponuda većih količina. Krajem nedelje primetna je mnogo veća ponuda u odnosu na tražnju. Iako je interesovanje kupaca bilo nešto manje, cena ove žitarice beleži blagi rast od 0,40% u odnosu na prethodnu nedelju.

Količinski se pšenicom najviše trgovalo. Ugovori su realizovani od 34,70 do 35,30 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Najviše upita na strani tražnje bilo je za pšenicu sa 11,5-12% proteina. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 34,87 din/kg bez PDV-a (38,36 din/kg sa PDV-om).

Cene soje

Kod soje nema bitnijih promena u odnosu na nedelju dana ranije. Cenovno je soja zadržala stabilan nivo, te je trgovana po jedinstvenoj ceni od 67,50 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ponder cena. Od početka nedelje beleži se veća tražnja u odnosu na ponudu.

Interesovanje kupaca bilo je konstantno na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. Sam kraj nedelje doneo je gotovo odsustvo ponude na ovom tržištu. Od ostalih roba, beleži se trgovanje stočnim ječmom sa hektolitarskom masom od 60kg, po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDVom).


Kretanje cena u svetu

Kina je uvezla 10,56 miliona tona soje u decembru, što je više za 19% nego prošle godine. Cene su sredinom nedelje imale uzlazni trend usled slabljenja kursa dolara, ali i većih izvoznih aktivnosti. Cene pšenice ostaju pritisnute prošlonedeljnim izveštajem USDA i nedostatkom konkurentnosti američke pšenice.

Početkom nedelje, cene na Evronesktu su beležile negativnan trend usled smanjene konkurentnosti evropke robe zbog jačanja kursa evra. Pored toga, konkurentnost crnomorske robe utiče na dalji pad cena. Vremenske prilike u Brazilu ostaju generalno povoljne.

Očekuje se da će rod soje preći rekordni nivo od 150 miliona tona i biće konkurentna američkoj soji. Berza u Buenos Ajresu je smanjila svoju procenu proizvodnje kukuruza na 44,5 miliona tona u odnosu na 52 miliona tona prošle godine.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica