Povećan promet kukuruza | Vesti sa Produktne berze

Povećan promet kukuruza | Vesti sa Produktne berze

Više nego udvostručen promet na Produktnog berzi, rast prometa kukuruzom, te slična situacija na tržištu pšenice obeležili su nedelju za nama na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan količinski promet za ovu nedelju iznosio je 2.604 tone, a vrednosni 56.596.590,00 dinara.

Promet kukuruzom i ove nedelje beleži najveći količinski promet. Raspon cena je iznosio od 16,00 do 16,30 din/kg bez PDV-a, uz jasno izražen uzlazni cenovni trend. Bez obzira na najavljene vrhunske prinose kukuruza, cena ne samo da se ne smiruje, nego je tražnja sve veća i veća. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici, dok se stiče utisak da i domaća tražnja prati cenovne izvozne trendove. S obzirom da su već dogovoreni ozbiljni izvozni aranžmani za period do kraja 2020. godine očekuje nas zanimljiv naredni period.

Situacija na tržištu pšenice je slična situaciji sa kukuruzom. Zaključena je količina od 1.129 tona, u cenovnom rasponu od 18,60 do 19,30 din/kg bez PDV-a. Poput kukuruza i ovde je jasan uzlazni cenovni trend. Polako, ali sigurno, izvozna tražnja počinje da diktira cenu. U svakom slučaju, i kod pšenice će biti interesantno pratiti situaciju u narednom periodu.

Što se tiče zrna soje, protekle nedelje je prometovano 100 tona u cenovnom rasponu od 42,50 do 43,00 din/kg bez PDV-a. Poput situacije na tržištu žitarica, može se očekivati i situacija na tržištu soje.

Od ostalih roba trgovano je i sojinom sačmom u količini od 25 tona po ceni od 47,10 din/kg bez PDV-a.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica