Potražnja za žitaricama sve VEĆA, cene stabilne | Vesti sa Produktne berze

Potražnja za žitaricama sve VEĆA, cene stabilne | Vesti sa Produktne berze

Dok su u proteklih nedelju dana cene na svetskim berzama beležile pad, cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda u trgovanju preko Produktne berze su bile stabilne, dok su prosečne cene u odnosu na prethodnu nedelju porasle. Ukupno je preko berze prometovano 4.680 tona robe , što predstavlja rast u odnosu na prethodnu nedelju za 67,14%. Finansijska vrednost prometa je iznosila 101.887.000 dinara ili za 49,67% više nego prošle nedelje.

Prethodne nedelje kukuruz  rod 2019 je prometovan po cenama između 17,38-17,60 dinara po kilogramu sa pdv-om. Što je rast od 7,58% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Na samom kraju nedelje tržište kukuruza je bilo mirno.

Pšenica je do sredine nedelje beležila rast  cene, da bi do kraja nedelje cena bila u blagom padu. Ovo nedeljna cena iznosi 21,78 dinara po kilogramu sa PDV-om, pa je time u odonosu na prethodnu nedelju cena viša za 4,08%.

Svi ugovori za soju su realizovani po jedinstvenoj ceni od 44 din/kg sa PDV-om. Cena je na nedeljnom nivou viša za 1,78%. Tokom ove nedelje ponuda zrna je bila na izuzetno niskom nivou.

Slabi nedeljni izvozni podaci u SAD uticali su na kretanje cene pšenice. Na cenu kukuruza je uticala slabost sektora biogoriva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica