Pad CENE KUKURUZA – Smanjena tražnja za pšenicom

Pad CENE KUKURUZA – Smanjena tražnja za pšenicom

Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi, zabeležena je smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika. Najveći pad cene je zabeležen kod kukuruza, dok je soja imala uzlazni trend. Ukupan promet je iznosio dinara 1.775 tona, dok je finansijska vrednost iznosila 93.759.500 dinara.

Cene kukuruza – Nema potražnje

Nakon Uredbe o zabrani izvoza koja je doneta prethodne nedelje, na tržištu kukuruza nije bilo bitnijih promena. Zaključen je jedan kupoprodajni ugovor na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Prometovana je količina od svega 50 tona. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je pad cene od 9,18%. Ono što je važno naglasiti, intenzivnija tražnja za ovom žitaricom i dalje izostaje, a izvoznici nisu prisutni na robnoberzanskom tržištu. Dalja dešavanja na domaćem tržištu će zavisiti isključivo od narednih odluka Vlade.

Cene pšenice – Tržište aktivnije

Za razliku od kukuruza, tržište pšenice u prvom delu nedelje je bilo aktivnije. To potvrđuje realizacija berzanskih ugovora po ceni od 35,50 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12% proteina. Kako je nedelja odmicala, intenzitet tražnje se smanjivao, te je zaključen ugovor po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Ovakav scenario nije neočekivan, s obzirom na nastavak zabrane izvoza, što je dovelo do smanjene tražnje na kraju nedelje, a samim tim i pada cene od 0,12%.

Porast cena soje

Na tržištu soje, intenzivnija tražnja je dovela do rasta cene. Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca. Ponuda većih količina ove uljarice i dalje izostaje. Berzansko trgovanje, početkom nedelje je bilo na cenovnom nivou od 78,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, realizacija kupoprodajnih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 79,30 do 80,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 79,18 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je uzlazni trend od 2,56%.

Pad cene suncokretove sačme

Ugovori za suncokretovu sačmu sa 33% proteina, zaključeni su od 41,00 do 45,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem robe do 10. aprila. Ponderisana cena iznosi 43,40 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je rast od 15,35%. Tokom današnjeg dana, ponuda je bila veća u odnosu na tražnju, što implicira na mogući pad cene.

Kretanje cena azotnih đubriva

Ruski AN, pakovanje 600/1, prometovan je po ceni od 102,66 din/kg bez PDV-a. Ugovor za rusku ureu, pakovanje 25/1, zaključen je po ceni od 108,82 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena na berzi u Čikagu

Iako je zabeležena veća tražnja, cene kukuruza se tokom nedelje nisu značajnije menjale u Čikagu. Nedeljne izvozne aktivnosti su prešle su 1,83 miliona tona. Očekuju se veće izvozne aktivnosti do kraja marta i u aprilu. Površine ove žitarice u SAD-u se očekuje da budu ispod prošlogodišnjeg nivoa. Američko tržište ima rast tražnje za starim rodom za izvoz, zbog situacije u Crnom moru.

Stanje useva ozime pšenice, sa mnogim oblastima koje su i dalje suve, dovelo je do ponovnog snižavanja rejtinga u Kanzasu i Teksasu. Usevi su ocenjeni „dobro do odlično“ 23% u Kanzasu i 18% u Teksasu. Tokom nedelje, cene ove žitarice rasle su u Čikagu.


Cene soje su krajem nedelje u Čikagu beležile pad cene, nakon prošlonedeljnog rasta. Nastavljena je tražnja za ovom uljaricom iz Kine. S druge strane, cene novog roda su beležile uzlazni trend. Nivo cena na američkom tržištu ne smanjuje tražnju, te su nedeljne prodaje bile iznad 1,2 miliona tona. Što se tiče prerade, aktivnosti u februaru su smanjene u odnosu na januar za oko 9%, ali količine su i dalje značajne sa 165 miliona bušela i to povećava zalihe ulja u SAD.

Kretanje cena na berzi u Parizu

Vest o zabrani izvoza iz Rusije dovela je do rasta cena na Evronekstu. Međutim, cene kukuruza tokom nedelje beležile su negativan trend. COCERAL je svoju procenu proizvodnje pšenice blago podigao u odnosu na decembarsku proizvodnju.

Očekivana količina sada je 141,3 miliona tona (uključujući britansku proizvodnju u EU proizvodnju). Proizvodnja kukuruza se očekuje da bude 67,3 miliona tona, što je količina slična prošlogodišnjoj, iako tek treba da bude posejan.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica