Svet poljoprivrede Prodavnica

Organska proizvodnja je isplativa – kažu mladi poljoprivrednici

Organska proizvodnja nije nimalo laka, a posebno za mlade ljude koji tek započinju neku poljoprivrednu proizvodnju. Ipak, danas se mnogi mladi ljudi odlučuju za ovaj prvac i u tome se dobro snalaze. Pitali smo ih da li je do sada za njih ovaj način bavljenja poljoprivredom bio isplativ.

Razgovarali smo sa mladim bračnim parom iz sela Pivnice kod Bačke Palanke. Oni su odlučili da rade zajedno, prvo da proizvode, a onda i da prodaju svoje proizvode. U ovom poslu svako ima svoju ulogu.

„Uglavnom, što se tiče prodaje, tu pomažemo jedno drugom. Ja dosta pomažem oko pakovanja proizvoda, oko pravljenja etiketa, i sve administrativne poslove koji su dosta zahtevni kada se proizvodi organska hrana – to obavljam ja“, kaže nam naša sagovornica.

Sve ostale poslove koji su fizički oko proizvodnje, sejanja, održavanja, zaštite od bolesti i štetočina, sabiranje plodova sa njive, donošenje u magacine – to obavlja muška polovina.

Organska proizvodnja je isplativa-kažu mladi poljoprivrednici - © Agromedia

Pitali smo ih na koji način odlučuju koje će biljne vrste uvrstiti u proizvodnju. Da li to diktira tržište i šta kupci traže ili se ipak vode pravilima poljoprivredne proizvodnje?

„Mora da se uklopi i jedno i drugo jer moraš da poštuješ prirodne zakone, prirodna pravila: šta možeš da posadiš posle čega i šta može pored čega, da bi se izbegli problemi i poteškoće koje nastaju u proizvodnji. Sa druge strane, mora da se prati tržište, šta se traži, šta se prodaje jer, u suprotnom, ako proizvedeš nešto što niko neće da kupi – to je jalov posao“, objašnjava naš sagovornik.

Ovaj mladi bračni par, pored ostalog povrća, proizvodi i Trinidad Moruga Scorpion papriku, koja je druga po ljutini paprika na svetu i sadrži u proseku od 1.200.000 do 1.500.000 skovila. Paprika, kako kažu, ima prodaju jer naši ljudi vole ljuto. Neki čak kupuju i za dekoraciju jer je izgled paprike jako atraktivan.

Organska proizvodnja je isplativa-kažu mladi poljoprivrednici - © Agromedia

Na pitanje kako bi ocenili prodaju, da li je Miholjsko leto izmamilo ljude da dolaze na pijacu i da li se to odražava i na prodaju, dobili smo pozitivan odgovor.

„Da, ovaj vikend je prilično dobar. Bilo je ljudi, kupuju dosta, a sa druge strane bilo je i proizvoda – imaju šta da kupuju. Zato što je bilo toplo vreme ostalo je još paradajza, boranije, sačuvalo se paprike. Šargarepa je tek izvađena iz zemlje, sveža je, tako da to izgleda vrlo atraktivno i to kad se skupi – to funkcioniše super“, kaže naš sagovornik.

Osim što se bave organskom proizvodnjom povrća i voća, ovaj mladi bračni par proizvodi i sokove. U pitanju je potpuno domaća proizvodnja.

„Tako je. Viškove proizvoda koje imamo što se tiče voća, a i namenski nabavljamo organsko voće kako bismo pravili hladno ceđene sokove, koji su bez šećera, bez konzervansa. Čisto voće – pasterizovano, da može da stoji“, kaže naša sagovornica.

Organska proizvodnja je isplativa-kažu mladi poljoprivrednici - © Agromedia

U ponudi imaju i sirup od zove, a tu je i kuvani paradajz. Ovaj mladi bračni par koristi sve što proizvedu i sve što priroda može da nam pokloni.

Osim što proizvode i prerađuju svoje proizvode, sami rade pakovanje i dizajn pakovanja. Za sada pakuju samo pojedinačne proizvode, a smatraju da bi neka grupa povrća, kao za supu, verovatno dobro došla kupcima.

Poslom se bave od 2012. godine, u Pivnicama proizvode, a prodaju u Beogradu i Novom Sadu, kao i preko Interneta, putem dostave. Možete da ih naći i preko Facebooka, na stranici „Organski i domaći proizvodi iz Pivnica“.

Na pitanje da li od organske proizvodnje može da se živi, ovaj mladi bračni par je dao iskren odgovor: „Sve zavisi od vas. Ako znate, ako dobro promislite i smislite kako i šta i koliko se trudite – toliko ćete i imati. U principu ono pravilo: kako siješ, tako ćeš i da žnješ.“

Komentari