Odobrenje o izvozu brašna uticalo na rast cena

Odobrenje o izvozu brašna uticalo na rast cena

Nakon prošlonedeljnog pada cena na domaćem tržištu i nastale situacije usled širenja korona virusa, ove nedelje došlo je do rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda.  Ukupno je preko berze prometovano 2.800 tona robe, finanasijske vrednosti 68.073.500 dinara.

Na domaćem tržištu pšenice usled povećane potražnje mlinara, mera vlade o ponovnom odobrenju izvoza brašna kao i problema oko snabdevanja, došlo je do rasta cena. Pšenicom se trgovalo početkom nedelje po 21,12-22 din/kg sa PDV-om. Ponderisana beleži rast od 3,57%.

Usled povećanje potražnje izvoznika sa isporukom maj 2020. godine, došlo do rasta cena kukuruza na domaćem tržištu. Kukuruzom se tgovalo sa kluzulom „fco-luka“ po cenama 17,16 din/kg PDV-om. Sojom se trgovalo tokom nedelje po jedinstvenoj ceni. Krajem nedelje, slaba ponuda soje zrna ukazuje na potencijalni rast cena.

Problemi sa logistikom koji otežavaju snabdevanje mlinova uticali su na kretanje cene pšenice. Potražnja za stočnom hranom neutralisala je negativne efekte etanolskog sektora na cenu kukuruza. Ponovne kupovine od strane Kine, uz logističke probleme u južnoameričkim lukama, uticale su na kretanje cene soje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica