Na pijacama u Nišu nema kupaca – Cene proizvoda diktira kvantaš u Leskovcu

Na pijacama u Nišu nema kupaca – Cene proizvoda diktira kvantaš u Leskovcu

Na Kvantaškoj pijaci u Nišu ponuda sezonskog povrća i voća je velika, ali se prodavci žale da kupaca nema mnogo i da uglavnom kupuju na malo, gajbicu paradajza ili manji džak paprike. A prema rečima Jovice Veličkovića iz sela Dražanovca cenu proizvoda na pijacama na jugu Srbije diktira Kvantaška pijaca u Leskovcu, kao najveća u tom delu zemlje.

povrće na tezgi na zelenoj pijaci

Prodavci navode da su cene iste ili niže u odnosu na prošlu godinu, pa tako kilogram paradajza košta od 40 do 60 dinara, kilogram paprike je 60 ili 70 dinara, krastavac je 70, krompir 60 dinara, a toliko košta i crni luk, kilogram lubenice je 25 dinara, kilogram dinje 60, a grožđa 110 dinara.

Jovica Veličković iz sela Držanovca rekao je za agenciju Beta da je “kupaca vrlo malo iako su cene niže nego što su bile prošle godine”, dok su svi troškovi proizvodnje i prevoza povećani.

Prema njegovim rečima, cenu proizvoda na pijacama na jugu Srbije diktira Kvantaška pijaca u Leskovcu, kao najveća u tom delu zemlje.

“Ponuda je sada veća od tražnje, zato su i cene niske, u Nišu čak i niže nego u Leskovcu, jer je ovde prodaja daleko manja. Videćemo šta će biti kada krene priprema zimnice, možda će biti malo veća, ali sigurno ne mnogo. Mladi ljudi više ne spremaju zimnicu jer svežeg povrća u prodavnicima ima tokom čitave godine”, kazao je Veličković.

On je rekao da ponuda povrća ove jeseni neće biti dobra kao prethodnih godina, zato što je suša isušila bunare i reke, pa poljoprivrednici ne mogu da navodnjavaju.

Plastenici se, dodao je, još nekako “drže”, dok su bašte na otvorenom u katastrofalnom stanju jer su se biljke posušile zbog visokih temperatura.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica