Kukuruz trgovan po ceni od 15 din/kg| Vesti sa Produktne berze

Kukuruz trgovan po ceni od 15 din/kg| Vesti sa Produktne berze

Kako poslednje nedelje protekle godine, tako i na početku nove 2020. godine u fokusu trgovanja je bio kukuruz. Pšenica i soja su izostale iz trgovanja u skraćenoj radnoj nedelji. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 900 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 15.543.000 dinara.

 

Pojačana aktivnost izvoznika na robno-berzanskom tržištu početkom godine nastavila je da pomera cenu kukuruza ka naviše. Ugovori na kukuruz su zaključivani po 15 din/kg bez PDV-a, dok su ugovori sa kluzulom „fco-luka“ zaključivani na 15,90 din/kg bez PDV-a. U odnosu na poslednji upoređujući podatak, odnosno u odnosu na poslednju nedelju iz prošle godine, ponderisana cena žutog zrna je viša za 1,35%.

Tržište pšenice je i dalje pasivno. Slaba ponuda pšenice i ponuda po višim cenama u odnosu na poslednju trgovanu cenu od 19 din/kg bez PDV-a ukazuje na rast cena ove žitarice. Potražnja za sojom po cenama od 38,30 din/kg bez PDV-a i ponuda po 38,70 din/kg bez PDV-a nisu rezultirali zaključenjem berzanskih ugovora. Prodavci soje su ostali pasivni u iščekivanju boljih cena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela za 2,40%, a kukuruz je pojeftinio za 1,34, soja je pojeftinila za 0,43%, a sojina sačma za 1,10%. U Parizu pšenica je poskupela za 2,40%, a kukuruz (martovski fjučers) je poskupeo za 1,77%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica