Cene voća i povrća: paradajz POSKUPEO, cena jagoda konačno PALA!

Cene voća i povrća: paradajz POSKUPEO, cena jagoda konačno PALA!

Cene i ponuda voća i povrća na pijacama širom Srbije varirale su u zavisnosti od regiona. Na beogradskom Kvantašu povećana je tražnja za jagodama i južnim voćem, dok je primetan pad interesovanja za jabuke.

Cene voća i povrća

Kvantaška pijaca u Beogradu

Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude voća na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Obim prodaje bio je malo bolji posebno kada su u pitanju jagoda, mladi kupus, zeleniš i južno voće. Slabije je bilo interesovanje kupaca za jabukama.

Evidentiran je rast cena banane i oraha. Jeftiniji su bili jabuka Ajdared, jabuka Greni Smit, jabuka Jonagold, limun i jagoda u odnosu na prethodni period.

Raznovrsna i dosta dobra bila je ponuda povrtarski kultura na prodajnim punktovima, ali je prodaja još uvek slaba po mišljenu trgovaca.

Zabeležen je rast cena kelja, crnog luka, paradajza, paprike babure, praziluka, zelene salate i mladog crnog luka. Za razliku od njih jeftiniji su bili brokoli, dinja, patlidžan, čeri paradajz, spanač i žuti pasulj.

Cene voća i povrća na Skadarliji

Ponuda i asortiman voća se nisu menjali u odnosu na prošlu nedelju na zelenoj pijaci Skadarlija u Beogradu. Bolja ponuda jagoda uticala je na pad cene, a lošiji kvalitet kruške viljamovke uslovio je nižu cenu, skuplja je bila banana.

Na pijačnim trzgama je bila bolja ponuda domaćeg sezonskog povrća. Poskupljenja su zabeležena kod blitve, cvekle, paprike babure i zelja, dok su niže cene bile kod krastavca, paprike šilje, praziluka i tikvica.

Cene voća


Kvantaš u Nišu

Prvu sedmicu aprila niški kvantaš karakteriše rast cena pomorandže, mandarine, kruške, karfiol, krastavca salatara, praziluka i paradajza.

Za razliku od njih jeftiniji su bili banana, brokoli, krompir, mladi kupus, ljuta paprika i peršun lišćar.

Cene voća i povrća na pijaci u Pirotu

Asortiman ponude na zelenoj pijaci u Pirotu bio je bogatiji, pošto su se protekle sedmice mogli pazariti jagoda po ceni od 650 din/kg i mladi kupus po ceni od 160 din/kg.


Pijaca u Šapcu

Na zelenoj pijaci u Šapcu je domnirala ponuda južnog voća, a skuplja je bila banana u odnosu na prethodni period. Što se povrća tiče, dosta dpbra bila je ponuda.

Cene su ugavnom mirovale jedino je šargarepa bila skuplja u odnosu na poslednju sedmicu marta.


Cene povrća na zelenim pijacama

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica