Cene stoke i stočne hrane za period 17-21.10.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 17-21.10.2019.

Evidentiran je rast otkupne cene teladi SM rase na području Smedereva i Požarevca. Prodajne i otkupne cene prasadi niže u pojedinim mestima. Zabeležen je rast dominantne cene jagnjadi u Kragujevcu, Smederevu i Užicu.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

Na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi SM rase u klanicama, u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu telad SM rase i krave za klanje bili su skuplji. Kod teladi je dominirao iznos od 380 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 160 din/kg.

Na području podunavskog regiona, u klanicama evidentiran je rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma. Dominantna cena dostigla je iznos od 470 din/kg.

Na području Beograda protekle sedmice evidentiran je rast otkupnih cena tovnih bikova SM i HF rase telesne mase preko 500 kilograma klanicama. Kod grla SM rase dominirao je iznos od 225 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 210 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona otkupna cena tovne junadi telesne mase do 480 kilograma bila je viša pošto je dominirao iznos od 230 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Užicu, telad SM rase telesne mase do 160 kilograma bila su jeftinija. Dominirao je iznos 460 din/kg. Za razliku od njih viša je bila cena krava za klanje SM rase. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 190 din/kg.

Na području zlatiborskog regiona, u klanicama otkupna cena krava za klanje bila je viša. Klanice sa područja Šapca po nižim su cenama su vršile otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.


Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na području braničevskog regiona, u klanicama zabeležen je pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje. Kod prasadi je dominirao je iznos od 190 din/kg, a otkup krmača za klanje obavljao se po ceni od 110 din/kg.

U Požarevcu na stočnoj pijaci zabeležen je pad cena obe kategorije, prasadi, a jeftinije su bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma.

U klanicama na području Šapca došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Šapcu prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija protekle sedmice. Dominirao je iznos od 210 din/kg.


Na području nišavskog regiona otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u klanicama. Dominirao je iznos od 170 din/kg.

Klaničari sa područja šumadijskog regiona su po nižim cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period.


Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do rasta dominantnih cena obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti po ceni od 200 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma po ceni od 190 din/kg.

Cena jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu zabeležen rast dominantne cene jagnjadi i pad cene jaradi. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 230 din/kg, a kod jaradi iznos od 190 din/kg.

Na području šumadijskog regiona otkupna cena jagnjadi u klanicamabila je viša u odnosu na porethodni period.

Na području podunavskog regiona otkupne cene jagnjadi i ovaca u klanicama bile su više u odnosu na prethodni period. Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 260 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 160 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Smederevu je dominantna cena jagnjadi, zbog nešto slabije ponude, dostigla iznos od 270 din/kg. To pokazuje da su jagnjad bila skuplja.

U Užicu, na pijaci žive stoke zabeležen je rast prodajne cene jagnjadi. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 270 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu evidentirani je rast otkupne cene koza na 110 din/kg i pad otkupne cene ovaca na 150 din/kg.

U Požarevcu evidentiran je pad cene ovaca na stočnoj pijaci u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 140 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na području Pančeva u maloprodajnim objektima, kukuruz okrunjen prirodno sušen i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodni period. Dominantna cena kukuruza iznosila je 16 din/kg, a kod pšenice je dominirao iznos od 19 din/ kg.

Na pijaci u Pančevu mogla se protekle sedmice pazariti jedino pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma po ceni od 20 din/kg.

U Požarevcu evidentiran je pad dominantne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 20 din/ kg.

U okolini Šapca, na gazdinstvima došlo je do pada cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma. Kod kukuruza je dominirao iznos od 16 din/kg, a kod pšenice iznos od 18 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena lucerkinog sena u balama, pošto je iznosila 13 din/kg.

U Smederevu je protekle nedelje zabeležen rast cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma. Kod kukuruza je dominirao iznos od 19 din/kg, a kod pšenice iznos od 20 din/kg.

Na području Užica, u maloprodajnim objektima, evidentiran je pad dominantne cene sojine sačme na 65 din/kg.

Na području Leskovca, u silosima je dominantna cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog iznosila 17 din/kg. Kod pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma dominirao je iznos od 20 dn/kg.

U okolini Pirota, na gazdinstvima najčešća prodajna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica