Cene stoke i stočne hrane za period 15-19.12. 2017.

Cene stoke i stočne hrane za period 15-19.12. 2017.

Tokom protekle nedelje tovne svinje bile su skuplje na području severno-bačkog regiona, a prasad na području Požarevca i Čačka.

Cene krava

U klanicama na području braničevskog okruga evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma pošto je protekle sedmice dominirao iznos od 240 din/kg. Za razliku od njih po nižim su cenama otkupljivane krave za klanje. Dominirao je iznos od 130 din/kg.

Priplodne krave bile su skuplje u odnosu na predhodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 180.000 dinara po grlu.

Klaničari sa područja šumadijskog regiona po višim su cenama protekle nedelje otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Vranju protekle sedmice skuplje su bile krave za klanje. Dominirao je iznos od 160 din/kg.  

Na pijaci žive stoke u Kraljevu evidentiran je pad prodajnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase. Kod teladi je domininirao iznos od 400 din/kg, tovnih bikova iznos od 230 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 150 din/kg.

Na pijacama žive stoke u Novom Sadu došlo je do pada prodajne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 220 din/ kg.

Klaničari sa područja moravičko-zlatiborskog okruga protekle sedmice otkupljivali su telad telesne mase do 160 kilograma, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma i krave za klanje. Otkupne cene ostale su na prošlonedeljnom nivou.

Cene svinja

U klanicama na području severnobačkog okruga bile su više otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Iznos je varirao od 160 do 170 din/kg u zavisnosti od kvaliteta grla. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su bila skuplja prasad telesne mase do 15 kilograma. Dominirao je iznos od 230 din/ kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 140 din/kg.

Obe kategorije prasadi i tovniih svinja bili su skuplji protekle sedmice na pijiaci žive stoke u Čačku.

Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija u odnosu na predhodni period na stočnoj pijaci u Loznici. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u klanicama na području južno-bačkog okruga. Dominirao je iznos od 220 din/ kg, a obim otkupa bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu protekle su sedmice bile niže dominantne cene obe kategorije prasadi i tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma.

U klanicama na poručju južnobanatskog okruga evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 165 din/kg.

Tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma bile su jeftinije i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 130 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Somboru došlo je do pada prodajne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma.

Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je rast prodajnih cena jagnjadi i ovaca protekle sedmice. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 300 din/kg, a kod ovaca iznos od 160 din/kg.

Rast cene jagnjadi i pad dominante cene jaradi karakteristika je nedelje za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu.

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su više u odnosu na predhodni period u klanicama braničevskog okruga. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 280 din/ kg, a kod ovaca iznos od 120 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do rasta prodajnih cena ovaca jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 130 din/kg.

Na pijacama žive stoke u Vranju zabeležen je rast dominantne cene jaradi na 230 din/kg.

Evidentiran je pad prodajnih cena jagnjadi i ovaca protekle nedelje na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Jagnjad su se najčešće mogla pazariti po ceni od 290 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 110 din/kg.

Jagnjad su bila jeftinija na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Za razliku od njih skuplje su bile ovce u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 125 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog okruga evidentiran je pad otkupne cene jagnjadi na 220 din/kg.

Cene stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Beograda došlo je do rasta dominantnih cena sojine sačme na 79.50 din/kg i suncokretove sačme na 34.90 din/kg.

Sojina sačma bila je skuplja protekle nedelje i u maloprodajnim objektima na području Požarevca, pošto je dominirao iznos od 84 din/kg. Na pijaci u ovom gradu evidentiran je rast dominantnih cena lucerkinog sena u balama i kukuruza.

Kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove bio je jeftiniji u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Niša. Dominirao je iznos od 22 din/kg.

Na pijaci u Somboru i gazdinstvima u okolini protekle je nedelje bio skuplji kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma.

U Pančevu zabeležen je rast dominantnih cena pšenice i kukuruza na gazdinstvima u okolini i maloprodajnim objektima na području ovog grada.

Na području Loznice su se protekle sedmice mogli pazariti kukuruz, stočni ječam pšenica, soja u zrnu, lucerkino seno u balama, suncokretova sačma, sojina sačma i stočno brašno. Dominantne cene ovih poljoprivrednih proizvoda bile su na prošlonedeljnom nivou.  

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.