Cena višnje OBORENA – Agronom OTRKIO kako otkupljivači SPUŠTAJU CENU VOĆA

Cena višnje OBORENA – Agronom OTRKIO kako otkupljivači SPUŠTAJU CENU VOĆA

Otkupljivači višanja, samo par dana nakon što je na području opštine Merošina krenula berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

berba višanja

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović rekao je za agenciju Beta da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi.

– Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari se “hvataju za glavu” i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu – rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, isti scenariji otkupljivači ponavljaju iz godine u godinu, a mogu to da čine jer na području opštine Merošina nema velikih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupa.

– Otkupljivači od hladnjačara dobijaju određenu cenu, a imaju punu slobodu da formiraju otkupnu cenu i naravno da bi što više zaradili, oni je maksimalno spuštaju – istakao je Jović.

On je podsetio da više od 20 godina ne radi i ne privatizuje se hladanjača “Voćar” u merošinskom selu Aleksandrovu, koja je po svojim kapacitetima (preko 10.000 tona voća) bila na prvom mestu u nedašanjoj SFRJ.

– Ta hladnjača nije problem samo ove vlasti. Još od vremena Miloševića pa na ovamo ni jedna vlast nije uspela da je osposobi. Navodno je prošle godine bila prodata nekoj firmi iz Grčke, ali i od te privatizacije nije bilo ništa – rekao je Jović.

Kako je istakao, veliki problem tokom predstojeće berbe biće i manjak radne snage jer je sve manje ljudi koji žele da rade taj težak posao.


Berba višanja počinje i u prokupačkom kraju, gde je na površini od 2.080 hektara to voće rodilo bolje nego prošle godine, iako je dugi sušni prolećni period ukazivao da će rod ove godine podbaciti.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) Prokuplje Magdalena Totorović kazala je agenciji Beta da je rod bolji i kvalitetniji nego protekle godine i da se voćari mogu nadati dobroj berbi.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica