Cena jagnjadi PADA, cena prasadi IZNENADILA!

Cena jagnjadi PADA, cena prasadi IZNENADILA!

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS-a evidentirali su pad cena jagnjadi u Čačku i na teritoriji Podrinja. Niža  je bila i cena teladi SM rase na stočnoj pijaci u Užicu, dok su na prodajnim i otkupnim mestima niže cene prasadi i tovnih svinja.

Cena jagnjadi

Niža cena teladi SM rase u Užicu

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je pad prodajnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje iste rase, pa je dominantna cena teladi iznosila 650 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 270 din/kg.

Klaničari sa područja braničevskog regiona ponovo su protekle sedmice otkupljivali krave za klanje, a dominantna cena iznosila je 200 din/kg. Pored krava za klanje otkupljivali su telad SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma, a otkupne cene ovih kategorija goveda bile su na prošlonedeljnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su ponuda, prodaja i cene bile na prošlonedeljnom nivou.

U klanicama na području Beograda i okoline došlo je do blagog pada otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto je protekle sedmice dominirao iznoa od 370 din kg. Obim ponude i otkupljenih grla bili su slabi.

Otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje su mirovale protekle sedmice u klanicama na području jablaničkog regiona, a i obim otkupa nije se bitnije menjao.

Niže cene prasadi i tovnih svinja

Klaničari sa područja podrinjskog regiona po višim su cenama otkupljivali prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, od odgajivača, pošto je dominantna cena dostigla iznos od čak 680 din/kg.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, iznosila je 650 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona,a glavni razlog bila je dosta slaba ponuda ove kategorije svinja.


Protekle su nedelje prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka bile niže cene obe kategorije prasadi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Za grla telesne mase do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 500 din/kg, a za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma 480 din/kg. Glavni razlog je dobra ponuda, a slabija tražnja ovih kategorija svinja.

Pad prodajne cene prasadi evidentiran je u sedmici za nama i na sočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja grla telesne mase od 16 do 25 kilograma prodavala za 500 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona bila je niža otkupna cena krmača za klanje u ovom periodu, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 550 din/kg. Obe kategorije prasadi bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Pirotu, jer je i kod praspadi telesne mase do 15 kilograma i kod prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 550 din/kg.


U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 270 din/kg. Na pijaci žive stoke u Smederevu zabeležen je pad cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, na 550 din/kg.

Niže su bile i otkupne cene obe kategorije tovnih svinja, pa se prodaja u zavisnosti od telesne mase grla kretala od 280 do 310 din/kg.


Cena jagnjadi u padu

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Naime u sedmici za nama je dominirao iznos od 500 din/kg. Pored jagnjadi u ponudi je bilo dviski, po dominantnoj ceni od 200 din/kg i ovaca, kod kojih je dominirao iznos od 170 din/kg.

Otkupna cena jagnjadii bila je niža u sedmici za nama i u klanicama na području Podrinja, jer je protekle sedmice dominirao iznos od 550 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona su protekle sedmice oborili otkupnu cenu jagnjadi na dominantnih 460 din/kg.

Slabo interesovanje kupaca za jagnjadima uslovilo je pad cene ove kategorije ovaca na stočnoj pijaci u Obrenovcu, pošto je dominirao iznos od 550 din/kg.

Reporteri STIPS iz Pirota su zabeležili rast otkupne cene jagnjadi, pošto je u klanicama sa ovog područja dominirao iznos od 600 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 500 din/kg, za jarad su kupci trebali da izdvoje 400 din/kg, ovce 235 din/kg, a za koze 120 din/kg na pijaci žive stoke u Leskovcu.

Na pijaci žive stoke u Nišu nije bilo promena cena jagnjadi, pošto se promet najmlađe kategorije ovaca odvijao po ceni od 600 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica