Svet poljoprivrede Prodavnica

Da li su paprikari ove godine profitirali ili stagnirali?

Česte promene vremena, sušno vreme, zatim kiše, a zatim mraz bile su pogubne po mnoge kulture u Srbiji, a šta se dešava sa proizvođačima paprika? Da li će oni ovu godinu završiti u plusu ili minusu pogledajte u videu.

 

Selo Striža u okolini Paraćina nadaleko je poznato po dobrim povrtarima. Vredni ljudi, blizina Morave i duga tradicija čine da roba koja se ovde proizvede lako pronalazi put do kupca. Ali, ove godine nije tako.

Marko Marinković, proizvođač paprike iz Striža, kaže da je ova godina bila izuzetno nepogodna za papriku, te da neće biti zarade od tog povrća.

„Bila je velika suša, zatim je odjednom pala ogromna količina kiše – za 4 dana palo je 200l. To je napravilo razne bolesti. Tome je doprineo i grad.“

Rod paprike koji je došao na berbu je loš i manji od onog na koji su paprikari iz ovog mesta navikli. Tako ove godine neće preći 25t/ha, što je duplo manje od prethodnih sezona kada je rod iznosio 50 do 60t/ha.

Pored paprike, Marko uzgaja i šargarepu, cveklu, celer, rotkve, plavi paradajz, kupus – ukupno na 8 hektara zemlje. Kaže da je 2021. bila loša i za plavi paradajz, iako je dobro rodio. A razlog je niska cena. Povrće u kojem vidi šansu za popravku završnog računa ove godine je šargarepa, čijim rodom je zadovoljan.

Komentari