7 važnih faktora za IZBOR HIBRIDA KUKURUZA za 2022. godinu

7 važnih faktora za IZBOR HIBRIDA KUKURUZA za 2022. godinu

Sezona žetve se privodi kraju, i polako počinju pripreme za 2022. godinu. Kao i uvek, postavlja se pitanje koji hibrid kukuruza odabrati tako da prinos bude najuspešniji. U nastavku pogledajte 7 faktora koji će vam pomoći da odaberete najbolje za sebe.

hibridi-kukuruzaKukuruz - ©Pixabay

Prvi kriterijum za odbir hibrida jeste obično to kakve su mu bile prošlogodišnje performanse. Međutim, to što se određeni hibrid dobro pokazao u prethodnoj sezoni, ne znači da će tako biti i u narednoj. Potrebno je da na neki način predvidimo kakve su njegove šanse u godini koja je pred nama.

Izdvajamo najznačajnije faktore koje morate uzeti u obzir pri izboru hibrida kukuruza.

1. Kvalitet i konzistentnost prinosa

Istražite koji hibridi su imali visok prinos tokom prethodne, ali i ranijih godina. Onaj koji se dobro pokazao u periodu od 2 ili 3 godine, gotovo sigurno ima dobar potencijal da i naredne da visoki prinos.

Ovde obratite pažnju i na lokacije na kojima su usevi. Jer i to značajno utiče na uspešnost kulture.

2. Tolerancija na bolesti

Dobro je da znate koje biljne bolesti su karakteristične za vaše područje. I da izaberete hibrid sa najvišom tolerancijom na baš njih.

3. Osobine hibrida kukuruza

Od ovog faktora zavisi koliko će vaši usevi biti otporni na insekte, ali i na herbicide. Kada birate hibrid, dobro proučite njegove osobine i da li su vam sve one zaista potrebne.

Tako, ako mučite muku sa insektima i herbicidima, pravilan odabir hibrida vam može i te kako koristiti.


4. Kukuruz – vreme žetve

Hibridi često imaju određene ocene koje ukazuju na to koliko i kada će sorta biti dobra za žetvu. Ova karakteristika može biti ključna za njive koje su obično vlažne u jesen ili koje se žanju kasnije u odnosu na ostale.

5. Izdržljivost hibrida

Vremenske prilike, lokacija useva i razvoj same biljke mogu uticati na pojavu brojnih oštećenja stabljike kukuruza, kao što je njeno pucanje. Pravilna hibridna selekcija može smanjiti ozbiljnost ili pojavu ovih oštećenja kada su hibridi označeni da u tome pomažu.


Naravno, ukoliko ste i ranije imali dosta problema sa lomljenjem stabljike kukuruza, izbegavajte osetljive hibride.

6. Sušenje zrna

Sposobnost hibrida da se brzo osuši može dovesti do ranije berbe i nižih troškova sušenja zrna. Izbor hibrida sa brzim sušenjem zrna vam može biti od pomoći ukoliko imate mali kapacitet za sušenje ili ga uopšte nemate.


7. Cena hibrida kukuruza u odnosu na prinos

Veoma je teško da precizno odredite koliko će vam se kupovina određenog hibrida “isplatiti”. Cene stalno rastu, ali i tehnologija semena se stalno poboljšava.

Kada je reč o finansijama, savet je da gledate na odabir hibrida kao na investiciju koja vam može pomoći da smanjite rizike. Zato, ne ograničavajte izbor sorte kukuruza samo da biste trenutno uštedeli. Mudar odabir i ulaganje u pravi hibrid vam zaista može doneti velike koristi.

 

Izvor: FarmProgress

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica