Vođenjem knjige polja do efikasnije poljoprivredne proizvodnje

Vođenjem knjige polja do efikasnije poljoprivredne proizvodnje

Knjiga polja važna je stavka za svaku ozbiljnu i odgovornu poljoprivrednu proizvodnju. Unošenjem analiza i podataka svaki poljoprivrednik može da vodi evidenciju o primenjenim agrotehničkim merama, utrošenim sredstvima i da na kraju planira dalja ulaganja. Vođenje knjige polja povećava efikasnost poljoprivredne proizvondnje.

Vođenje knjige polja povećava efikasnost - © Pixabay 

Evidencija tehnoloških procesa na određenom polju omogućava analizu ulaganja i isplativosti proizvodnje. Bez evidentiranja obavljenih radova i dobijenih prinosa, poljoprivredni proizvođači ne mogu znati koliki su stvarni efekat ostvarili u određenoj proizvodnji. Kroz knjigu polja mogu se pregledati svi procesi proizvodnje i planirati najoptimalnija buduća ulaganja.

Elektronsko vođenje gazdinstva: Potreba ili trend?

Šta se unosi u knjigu polja?

U knjizi polja poljoprivredni proizvodjači prate sve elemente biljne proizvodnje. Najčešće se upisuje:

  • koja se sorta seje;
  • koji je bio predusev;
  • kada su obavljene osnovne operacije;
  • koje je đubrivo iskorišćeno;
  • koje su mere nege i primene;
  • koliki je prinos i
  • i mnoge druge stvari bitne za poljoprivrednu proizvodnju.

Zašto je bitno vodjenje knjige polja?

Knjiga polja značajna je za svakog poljoprivrednika u svakom smislu reči. Pogled unazad šta je nekada bilo radi sadašnjeg korišćenja i buduće namene zemljišta. Vodi se za različite linije proizvodnje: pšenice, kukuruza, voća, povrća, gde su linije proizvodnji specifične i međusobno različite.

Vođenje knjige polja značajno je i za savetodavce u PSSS iz razloga što mogu da dobiju mogućnost objedinjavanja podataka na Regionalnom nivou i na taj način mogu da utiču na usmeravanje poljoprivredne proizvodnje u pravcu koji najviše odgovara karakteristikama područja povećanje obima proizvodnje i standarda poljoprivrednih proizvođača.

Kakvo je stanje i zašto ga treba menjati?

Na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima nije uobičajeno vođenje knjige polja. To je velika greška koju poljoprivrednici prave. Knjiga polja treba da bude obaveza odgovornih poljoprivrednika koji brinu o svom imanju i domaćinskom poslovanju.


Autor: dipl. inž. Draga Kolčić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica