Mladim poljoprivrednicima do 10.000 evra – Evo kako možete da konkurišete

Mladim poljoprivrednicima do 10.000 evra – Evo kako možete da konkurišete

Najzad su objavljena pravila po kojima će mladi poljoprivrednici moći da dobiju podsticaje države. Novac iz državnog budžeta moći će da dobiju poljoprivrednici od 18 do 40 godina koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili preduzetnici. Maksimalni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.200.000 dinara.
 

Mladi poljoprivrednici - © Pixabay

Sve to je navedeno u Pravilniku o podsticajima programima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima, kojim se bliže propisuju vrste podsticaja, uslovi, način ostvarivanja prava, obrazac prijave na konkurs, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Podsticaji će biti namenjeni za investiranje u razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda, zatim u razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika.
 

Mladi poljoprivrednici - © Agromedia

Ipak, za apliciranje za pomenuta sredstva mladi poljoprivrednici će morati da sačekaju zvaničan konkurs, koji će raspisati Ministarstvo poljoprivrede.

Prilikom rangiranja projekata uzeće se u obzir da li je podnosilac žena ili muškarac, koliko ima članova uže porodice, koje obrazovanje ima, koliko je razvijeno mesto gde se realizuje ulaganje i drugo.

U pravilniku je navedeno je da se „podsticaji utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju“.

PDF PRAVILNIK O DODELI PODSTICAJA ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE.PDF

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica