Luksuz: Japanci gaje džinovske jagode i kockaste lubenice

Luksuz: Japanci gaje džinovske jagode i kockaste lubenice

Dok šetate Japanom, možete da naiđete na luksuzne prodavnice koje nude kockaste lubenice, džinovsko grožđe, dinje i jagode. Cena ovih ekskluzivnih primeraka voća ne kreće se ispod 60 ili 70 evra.
 

Džinovska jagoda u Japanu - © Pixabay

Kako piše CNN, širom Japana se prodaju pažljivo gajeni i ekskluzivni primerci inače potpuno uobičajenog voća ili povrća. Od kockastih i lubenica u obliku srca do grožđa veličine teniskih loptica, Sembikija se specijalizuje za ukusne proizvode po neverovatnim cenama.

Međutim, nisu oni jedini koji se bave prodajom luksuznog voća. Prošle godine nekoliko skupocenih Hokaido dinja prodato je za nešto više od 27.000 dolara.

Uzgoj ovako skupocenih proizvoda obično zahteva pažljiv i naporan fizički rad koji su japanski poljoprivrednici doveli do savršenstva.
 

Kockasta lubenica u Japanu - © Youtube

„Teško je dobiti pravi oblik jagoda. Ponekad izrastu kao obične kugle“, priča Okuda Nichio o svojim jagodama bijin-hime što znači prekrasne princeze. „Trebalo mi je 15 godina da dostignem ovaj nivo savršenstva“, dodaje on.

Svaka njegova jagoda raste po 45 dana na porodičnoj farmi, ali on ne želi da otkrije tačno kako ih uzgaja, jer bi ih onda svi koristili.

Ovaj poljoprivrednik ima jako dobre razloge zašto je tako tajnovit. Svaka njegova jagoda veličine teniske loptice prodaje se za pola miliona jena, što je nešto više od 4.000 dolara. Svake godine proizvede oko 500 ovakvih primeraka samo da bi zadržao status ekskluzivnog proizvođača.


Izvor: 021

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica