Vlaška kuhinja: Preukusna jela koja se LAKO spremaju!

Vlaška kuhinja: Preukusna jela koja se LAKO spremaju!

Miholjski susreti sela u Braničevu obeležio je veliki broj posetilaca i izlagača. A nije nedostajalo ni hrane! Tako su se na brojnim tezgama mogli videti razni domaći specijaliteti. Jedna od njih je bila i tezga sela Dvorište, gde su domaćice ponosno pokazale preukusna jela vlaške kuhinje.

Tradicionalnu vlašku kuhinju karakterišu ukusna jela koja se lako pripremaju. Kako kažu naše sagovornice, koristi se ono što se ima u kući – brašno, jaja, mleko, sir, mast, i nastaju pravi specijaliteti.

Našu pažnju posebno je privuklo jelo bogato mesom koje se zove Vlaški tiganj.

“Vlaški tiganj je prženo meso sa lukom. Tu se dodaju sir i jaja, i sve se zajedno prži. Uz Vlaški tiganj se obavezno konzumira vlaški kačamak.”

Kako kažu, jedno bez drugog ne ide, i najbolje je da sir bude koziji ili ovčiji. Njihovu tezgu krasili su i razni plodovi: mušmule, oskoruše tj. male slatke kruške dozrevaju u jesen, domaće grožđe, neprskane jabuke i barene bundeve. One su u vlaškom kraju takođe specijalitet i služe se sa mlekom.

“Nekada su naši stari konzumirali bundevu potopljenu u mleku i tako se sladili, to je nekada bila poslastica.”, otkriva nam jedna od sagovornica.

Tezgu krase i domaći sokovi koje je pripremila pripadnica mlađe generacije. Što nam srećom govori da će se u vlaškoj kuhinji uživati i tokom godina koje dolaze.

 


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica