Liker od višanja koji će vas sigurno oboriti s nogu

Liker od višanja koji će vas sigurno oboriti s nogu

Svi koji vole višnje, ali i alkohol sigurno su makar jednom u životu napravili liker od višanja. Neki su, nažalost, bili neuspešni u tome, dok drugi imaju svoj recept koji već dugo prave. Bilo kako bilo mi vam prenosimo provereni recept za višnjevaču, koji su probale mnoge domaćice i bile veoma zadovoljne.

Liker od višanja koji će vas sigurno oboriti s nogu - © Pixabay 

Koji su potrebni sastojci za liker od višanja?

Sve što vam je potrebno za pripremu ovog jednostavnog likera jeste:

    • 7 kilograma domaćih višanja
    • 500 – 680 grama šećera po ukusu
    • 6 litara votke
    • 240 mililitara neke domaće rakije, po mogućstvu šljivovice

Kako pripremiti liker od višnje?

Pomešajte votku, rakiju i šećer u neku veću staklenu činiju i mešajte kod se šećer ne istopi i sjedini s alkoholom. Zasecite višnju i izvucite koštice. Neki nutricionisti tvrde da su koštice ovih voćaka pune cijanida koji izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema.

Stavite višnje u 2 veće sterilisane tegle sa širim otvorom ili u neku veću staklenu posudu sa poklopcem i prelijte ih s alkoholom i šećerom. Dobro izmešajte, a potom zatvorite tegle ili posudu.

Tokom prve dve nedelje, potrebno je da promućkate tegle nekoliko puta. Zatim ostavite tegle na nekom mračnom i hladnom mestu još najmanje 3 meseca pre nego što ih procedite.

Nakon toga procedite liker. Preporučuje se da ga procedite barem 2 puta kroz cediljke sa krupnijim i sitnijim rešetom. Sipajte u flaše po želji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica