Kako se pravi VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA sa puno maka?

Kako se pravi VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA sa puno maka?

Domaća štrudla sa puno maka uglavnom je kolač koji se najčešće sprema na severu naše zemlje, odnosno Vojvodini. Kako bismo saznali recepturu i probali pravo sremsku štrudlu mi smo posetili Stojišić Salaš blizu Krčedinske Ade.

Kako se priprema sremska štrudla pokazala nam je domaćica Živka, koja ovaj specijalitet zna u prste i sprema ga već više od 40 godina. Ključna stvar jeste da sastojci budu od domaćih proizvođa i da se radi sa ljubavlju, rekla nam je ova domaćica.

Najpre treba zamesiti kiselo testo sa kvascem, mlekom i brašnom i jajima i malo se naredna kora limuna. Nakon što testo nadođe, treba ga podeiliti na šest delova jer toliko kora, odnosno treba napraviti šest rudi koje stanu u jedan pleh.

Kore se razvlače na debljinu od jednog prsta i na njih se dodaje se oko kilogram maka za jednu koru. Ukupno je za 6 kora potrebno pet kilograma maka. U mak se dodaje mleko, šećer i vanil šećer. Veoma je važno kaže domaćica Živka da mak bude kupljen od proverenih proizvođača. Kada je mak gorak, onda štrudla neće valjati koliko god šećera da dodamo u smesu.

Nakon se štrudla zarolala, premazujemo je žumancem, potrebno je za jendu koru oko 3-4 žumanca i peče se na 180 stepeni sat vremena. Nakon što se ispeče treba iseći parčiće i posuti šećerom u prahu.

Pored ove sremske štrudle Živka na salašu Stojišić odlično pravi i gomboce, vanilice, pitu sa višnjom, jabukom i borovnicom, lenju pitu.

 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica