Za seoski turizam nema zime: Selo destinacija i za doček Nove godine

Za seoski turizam nema zime: Selo destinacija i za doček Nove godine

Kako se se početkom proleća i epidemije korona virusa samo naslućivalo vrlo brzo se i obistinilo. Seoska domaćinstva koja se bave turizmom najmanje su ove godine pretrpela štete. Broj rezervacija je tokom cele ovogodišnje sezone u odnosu na ranije godine premašivao interesovanja gostiju za odmorom na selu. Još interesantnije je što su pojedinici već rezervisali smeštaj i za narednu godinu.

Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije „Ljig“ kaže da smo na izmaku svakako specifične godine za seoski turizam u kojoj je pandemska kriza gotovo potpuno zatvorilla gradske hotele, ugasila mnoge turističke agencije, a malo koja grana privrede je stradala kao turizam.

Seoski turizam kao mali segment turizma je prošao sasvim drugačije, pre svega, jer je oduvek orijentisan na domaćeg gosta. Samo nekoliko dana polovinom marta bilo je dileme da li će pandemija izazvana korona virusom biti pretnja ili šansa za seoski turizam, međutim, još za vreme vanrednog stanja bilo je jasno da će tražnja premašiti ponudu i tako je bilo sve do oktobra“, ističe Ivanović, jedan od osnivača portala selo.rs i začetnika udruživanja domaćinstava koja se bave seoskim turizmom upravo na ovom sajtu.

Prema njegovim rečima, u kolubarskom kraju najviše registrovanih objekata je na Divčibarama, dok Valjevo ima vrlo posećena domaćinstva u selima Suvodanje, Popučke, Miličinica, Podbukovi, Lelić, Donji Taor i Gornje Leskovice, Ostružanj u Osečini, a u Mionici su pored Banje Vrujci najposećenija bila domaćinstva u selima Ključ, Paštrić, Gornji Mušić, Gornji Lajkovac i Struganik. U Ljigu se tradicionalno bave seoskim turizmom u Belanovici i Slavkovici, Veliševcu, Cvetanovcu i Gukošu, a od ove godine tu su i nova domaćinstva u Lalincima i selu Ba.

Cene nepromenjene, u toku rezervacije za zimski raspust

„Od marta do kraja septembra većina domaćinstava je bila potpuno popunjena. Svako domaćinstvo je imalo više upita nego smeštaja. Od kraja leta počele su rezervacije za Novu godinu i zimski raspust, ali su te rezervacije prvi put i sa obe strane „polurezervacije“ ili „ako bude biće“, obzirom na neizvesna kretanja pandemije. Karakteristično za ovu godinu je bila letošnja pojava, da je kada je već sve bilo puno rezervisao i avgust 2021. godine. Reklo bi se da neće biti zime za seoska domaćinstva”, rekao je Ivanović.

Pošto već odavno gosti koriste internet za pretragu i rezervaciju smeštaja na selu, lako se mogu pregledati komentari i jasno videti zadovoljstvo, čak i iznenađenost konforom i uslugama u seoskom turizmu, objašnjava Ivanović uz napomenu da je posetiocima koji su i ranije dolazili na selo  trebalo pripremiti nešto novo, a našao se i po koji „kovid turista“ zatečen pre svega tišinom u nedostatku vreve, i glasne muzike, pa je bilo i ponekog dosađivanja …

Domaćinstva nisu menjala cene, mada se iz nepoznavanja ovog segmenta turizma, u delu medija moglo čuti da je seoski turizam skup ili poskupeo. Cene su bile na istom nivou kao i ranijih godina, ali se u nekim objektima mere sa hotelskim cenama, tamo gde su i usluga i sadržaj na tom nivou, a često i iznad hotelijerskog. Na selu imamo objekte gde su uz vrhunsku domaću hranu gostima na raspolaganju bazen, sauna, tenisko igralište… pri čemu često, četvoro gostiju služi troje domaćina“, zaključio je Vladimir Ivanović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica