Ako niste bili na Belocrkvanskom festivalu rakije, pogledajte šta ste propustili!

Ako niste bili na Belocrkvanskom festivalu rakije, pogledajte šta ste propustili!

Svi ljubitelji rakije koji su se okupili u Beloj Crkvi 22. avgusta 2015. godine tokom celog dana uživali su u domaćim specijalitetima, dobroj kapljici i nastupima kulturno-umetničkih društava. Iz Turističke organizacije opštine Bela Crkva otkrili su nam da planiraju da letnja sezona na belocrkvanskim jezerima svake godine bude krunisana ovom manifestacijom, pa računajte na to da se vidimo tamo sledeće godine!

 

U subotu, 22. avgusta 2015. godine u Beloj Crkvi, u bašti restorana Jezero, održan je prvi po redu Belocrkvanski festival rakije. Od našeg sagovornika Novice Jovanovića, direktora Turističke organizacije opštine Bela Crkva saznali smo šta je cilj održavanja ove manifestacije, koliko rakija učestvuje u konkurenciji za izbor najbolje, ali i da li su zadovoljni posetom.

Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva kaže: “Bela Crkva se može pohvaliti da je danas u njoj organizovan prvi Belocrkvanski festival rakije. Mesto je izabrano, i to ono najlepše koje Bela Crkva ima, a to je naše glavno belocrkvansko jezero, a sve se dešava u bašti restorana Jezero”.

Stiglo je malo manje od 60 uzoraka, tačnije 54. Svi uzorci su veoma visokog kvaliteta i veoma su dobro ocenjeni.

Manifestacija je pokrenuta jer je Bela Crkva poznata po tome da je, pored prirodnih lepota i prirodnih potencijala, voćarski kraj, odnosno kraj gde ima veoma puno njiva i zasada voća. Zato smo odlučili da u Beloj Crkvi organizujemo jednu ovakvu manifestaciju. Smatramo da Bela Crkva, pored svojih prirodnih lepota, to i zaslužuje.

Belocrkvanski festival rakije - ©Agromedia

Lokalno stanovništvo je dugo godina poznato kao dobar proizvođač rakije, ali smo hteli da ovog puta to podignemo na jedan viši nivo, da stane opština iza toga, odnosno Turistička organizacija kao produžena ruka lokalne samouprave i da njihovi proizvodi budu ocenjeni od strane stručnog ocenjivačkog žirija.


Da li ste zadovoljni brojem uzoraka koji je stigao na analizu i kvalitetom rakija?

Kako kažu, kada se za prve godine nešto organizuje, kakva god da je organizacija, ona je najbolja zato što ne postoje godine sa kojima će se ta premijerna porediti. Za prvu godinu, jesmo zadovoljni.

Stiglo je malo manje od 60 uzoraka, tačnije 54. Svi uzorci su veoma visokog kvaliteta i veoma su dobro ocenjeni. Imamo veliki broj velikih zlatnih medalja, 50% su srebrne medalje i vrlo mali broj uzoraka ima koji su osvojili bronzane medalje.


Belocrkvanski festival rakije - ©Agromedia

Ovde je i veliki broj kulturno-umetničkih društava iz Bele Crkve i okolnih mesta. Ponuda je veoma velika.


To je jedan deo ponude kojom se Bela Crkva može pohvaliti i to su naša kulturno-umetnička društva. Iz naše opštine su nas posetili i kulturno-umetničko društvo iz Kusića, iz sela Kruščice, Jasenovo i iz sela Gudurice, koje je u Vršačkoj opštini. Oni su oni koji danas daju posebnu draž Beloj Crkvi i ovom festivalu rakije.

Možemo reći da je leto već na izmaku, možda je rano, ali da li ste zadovoljni posetom belocrkvanskim jezerima, bilo je i velikih vrućina tokom leta?

Ova godina je mnogo bolja u odnosu na prethodnu godinu. To se odrazilo i na turizam i na broj posetilaca, odnosno turista i gostiju koji su došli u Belu Crkvu. Smatramo da Bela Crkva pored svojih jezera, kao primarnih za razvoj turizma, treba da neguje i druge oblike turizma, između ostalog, ovakve kao što je festival rakije, koji će predstavljati spoj voćarstva i turizma jer turizam je ona grana privrede u kojoj mi vidimo budućnost, na koju se moramo osloniti i što više je iskoristiti i zato je predviđeno da ovaj festival rakije simbolično bude manifestacija kojom će se završiti turistička sezona u Beloj Crkvi.

Novica Jovanović, Turistička organizacija Bela Crkva - ©Agromedia

E onda da vam poželimo puno sreće i uspeha i tokom jesenjeg perioda, ali i u narednoj sezoni da rezultati i prihodi same opštine budu još veći!

Hvala! Nadamo se da će ova manifestacija zaživeti i da ćemo se još dugo godina družiti i piti kvalitetnu rakiju!

Nakon razgovora sa direktorom Turističke organizacije, usledio je razgovor sa predsednikom komisije za ocenjivanje rakije, prof. dr Ninoslavom Nikićevićem: “Prvo da se zahvalim organizatoru, opštini Bela Crkva, na prvom festivalu voćnih rakija, ako tako mogu da ga nazoverm. Radili smo, pre jedno 3 nedelje, na 54 uzorka koja su stigla, što je za prvo ocenjivanje veoma impozantan broj.

Cilj je da mi `alkoholno porobimo Evropu`.

U kategoriji Šljivovice bio je najveći broj uzoraka. Tu je takođe bilo nekoliko rakija od kruške Viljamovke, Dunjevača jedno 5 ili 6, takođe i Viljamovki 5 ili 6, zatim Jabukovača je bilo, jedna ili dve rakije od višnje, bilo je par specijalnih rakija, mislim na travarice, i par likera, ali najviše je bilo šljivovica, što bezbojnih, što slabije starih, slabije obojenih, intenzivnije obojenih, znači starijih.

Belocrkvanski festival rakije - ©Agromedia

Tako da ja lično, evo u ime cele komisije dajem izjavu da je zaista kvalitet ovde prisutan. Vrlo sam pozitivno iznenađen. Normalno prostora ima za pomak, znači malo više je potrebno ubaciti nauku, a neke loše navike, kako je tata, deda, pradeda pekao, to što ne valja izbaciti i da se onda ide ka novim uspesima. Meni je cilj da mi, kako ja to malo popularno kažem, `alkoholno porobimo Evropu`.

Sagovornici:
Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva
prof. dr Ninoslav Nikićević, predsednik komisije za ocenjivanje rakije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica