Završna smotra sela Rasinskog okruga u Trsteniku

Završna smotra sela Rasinskog okruga u Trsteniku

U sali Doma kulture u Velikoj Drenovi, koja je prošlogodišnji pobednik Takmičenja sela za Rasinski okrug, održana je smotra kulturno-umetničkog programa sela pobednika u svojim opštinama a sa prostora Rasinskog okruga.

Folklor - © Danijela Jovanović/Agromedia

Ove godine su se takmičili predstavnici opština Trstenik, kao domaćina, Ćićevac, Varvarin i Aleksandrovac, kao i Grada Kruševca.

Na prostorima Rasinskog okruga ova manifestacija ima višedecenijsku tradiciju i čitava sela tokom cele godine daju svoj doprinos da u trenutku žiriranja budu potpuno spremna za najviše ocene. I ove godine je petočlani žiri imao težak zadatak. Sve opštine učesnice i Grad Kruševac izabrali su po jednog predstavnika iz jedne oblasti za članove žirija, a zatim su nekoliko dana pre završne manifestacije obilazili sva sela i ocenjivali i procenjivali stanje na terenu.

Sela ovogodišnji pobednici u svojim opštinama su Makrešane sa teritorije Grada Kruševca, Velika Vrbnica sa područja opštine Aleksandrovac, Poljna sa teritorije opštine Trstenik, Obrež sa područja opštine Varvarin i sa teritorije opštine Ćićevac selo Pločnik.

Narodne nošnje - © Danijela Jovanović/Agromedia

Realna šansa da se u selima uz pomoć lokalnih samouprava unapredi život u svim segmentima razvoja!


Žiri je sve takmičare ocenjivao u pet kategorija: poljoprivreda, ekologija, infrastruktura i uređenje sela, kultura i obrazovanje i sport.

Opšti utisak je da su se svi predstavnici odlično pripremili i da je bilo teško odabrati najboljeg u sveukupnom plasmanu, ali je ipak odluka pala na selo Makrešane, koje će sledeće godine biti domaćin manifestacije.

 Dodela nagrada - © Danijela Jovanović/Agromedia


Poljna je nagrađena za najuspešniji nastup!

Predstavnik opštine Trstenik, selo Poljna, nagrađeno je za najuspešniji nastup, i to nastup kulturno umetničkog društva iz ovog sela „Todor Bušetić Toša“, a značajna priznanja su pripala i selu Velika Vrbnica iz opštine Aleksandrovac za infrastrukturu i uređenje sela, kao i za uspehe u ekološkom održavanju sela, ali i za najbolje organizovanu manifestaciju tokom godine „Glišićevi dani“. Najbolju prezentaciju svojih uspeha, po oceni žirija, imalo je selo Pločnik iz optine Ćićevac, a Varvarin je nagrađen za najbolje obrazovanje u selu Obrež. Podeljene su i brojne pojedinačne nagrade iz različitih oblasti.


Predsednik žirija, Čedomir Milosavljević, uručio je pojedinačne nagrade najboljima!

Direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević je na ovoj smotri stvaralaštva i razvoja naglasila da se u Kruševcu već 44. godine organizuje ovo takmičenje i da grad izdvaja značajna sredstva za tu namenu, pa je tako ove godine izdvojeno milion dinara iz budžeta.

Uređena sela - © Danijela Jovanović/Agromedia

Nagradu pobedniku je ispred domaćina uručio Goran Čakaranović, pomoćnik predsednika opštine Trstenik, a predsednik MZ Makrešane, Bojan Đorđević, zahvalio se na priznanju, i naglasio da su izuzetno ponosni jer su po oceni žirija osvojili maksimalan broj bodova iz oblasti poljoprivrede i kulture, ali su visoko ocenjeni i iz ostalih oblasti.

Organizatori završne manifestacije su opština Trstenik, Narodni univerzitet Trstenik i Mesna zajednica Velika Drenova, kao prošlogodišnji regionalni pobednik, a direktorka Narodnog univerziteta u Trsteniku, Svetlana Lazić, istakla je da je na završnoj večeri pobedila mladost i lepota folkolra i srpskih običaja.

Predsednik žirija, Čedomir Milosavljević, uručio je pojedinačne nagrade najboljima.

Ovakve smotre su izuzetno korisne za poboljšanje kvaliteta društvenog života na selima, ali i prilika da se upoznaju i druže žitelji relativno udaljenih mesta i tako ostvare nova prijateljstva. Manifestacije ovog tipa pružaju realnu šansu da se u selima uz pomoć lokalnih samouprava unapredi život u svim segmentima razvoja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica