"Zakon o zadrugarstvu je dobar, a bitno je kako se primenjuje" – smatraju požarevački zadrugari

"Zakon o zadrugarstvu je dobar, a bitno je kako se primenjuje" – smatraju požarevački zadrugari

Novi Zakon o zadrugarstvu donet je 29. decembra 2015. godine, a sa primenom se počelo 7. januara 2016. Ovaj Zakon je usaglašen sa najsavremenijim trendovima evropskog zadrugarstva. Pored poljoprivrednih, stambenih i sličnih zadruga, sve više se osnivaju specijalizovane zadruge.
 

 Zadružni dom danas @ Foto: Elena Marjanović

Zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradicijuu Vranovu je osnovana prva zadruga davne 1894. godine. Zlatno doba za zemlјoradničke zadruge bile su pedesete i šezdesete godine prošlog veka. Situacija trenutno nije sjajna, zadruge se nekako dovijaju, a neke, poput požarevačke, nisu izdržale.

Vlada mišljenje da je u Srbiji potrebno unapređenje zadrugarstva kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja na selu i smanjio uvoz hrane. Novi Zakon o zadrugarstvu je pomak u tom smeru.
 

Najznačajnija stavka koja se pominje u novom Zakonu je povraćaj zadružne imovine.

 

Najveći broj zadruga u Evropi je tzv. socijalnog tipa, jer upravo preko njih država obezbeđuje egzistenciju ruralnom stanovništvu. Novi zakon bi trebalo da reši probleme koje dosad nije bilo moguće rešiti. Najznačajnija stavka koja se pominje u novom Zakonu je povraćaj zadružne imovine. Ta imovina, iako je regularno plaćena od strane zadruga, vođena je kao društvena, a zatim kao državna imovina.

„Zgrada Osnovnog zadružnog saveza u Požarevcu je regularno kupljena sredstvima zadrugara 1939. godine, a za to posedujemo i zaključak suda. Po završetku Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana. U postupku vraćanja od 1992. godine postala je državna svojina na trajnom korišćenju kod Zadružnog saveza. Nadam se da ćemo ovim Zakonom to ispraviti”, rekao je Miloš Milovanović, predsednik Osnovnog zadružnog saveza Požarevac.
 


Miloš Milovanović © Arhiva Osnovnog zadružnog saveza u Požarevcu

Naš zadružni savez je jedan od najstarijih u zemlji. Na teritoriji našeg saveza 1894. godine u Vranovu je osnovana prva zadruga, a 1895. u Smederevu je osnovan prvi Zadružni savez u Srbiji, te je sadašnji pravni sledbenik istog. Osnovni zadružni savez u Požarevcu jedan je od osnivača Zadružnog saveza Srbije preko kojeg smo članovi Međunarodnog zadružnog saveza”, dodao je gospodin Milovanović.

Inače, Osnovni zadružni savez u Požarevcu pokriva dva okruga, Braničevski i Podunavski. Po novom Zakonu zadrugu mogu formirati 5, umesto dosadašnjih 10 lica. Osnivački kapital ne može biti manji od 100 dinara.


Kod nas još uvek rade i stare zadruge iz komunističke ere i nove, osnovane po evropskim principima. Nije važno kada su osnovane, već kako funkcionišu. Više od 50% zadruga osnovanih u poslednjih petnaest godina je loše prošlo. Veoma mali broj je uspešan poput Zelene bašte iz Saraoraca, koja služi kao primer povrtarske zadruge u Srbiji i šire. Ipak su znatno uspešnije one iz ranijeg perioda. Sve zavisi od ljudi koji ih vode“, kazao je Miloš Milovanović.
 


Više od 50% zadruga osnovanih u poslednjih petnaest godina je loše prošlo.

Nadamo se da će doći bolji dani za zadrugarstvo i da će se stvoriti mogućnost da mali poljoprivredni proizvođač, kojih je u Podunavskom i Braničevskom okrugu više od 95%, udruže u zadruge kako bi ostvarili materijalnu egzistenciju. Samo kroz zadruge mali proizvođač može da preživi“, naglasio je Milovanović.

Godinu dana je period za usklađivanje sa novim Zakonom o zadrugama. Zadrugari su pozitivno prihvatili nova saznanja i novi Zakon o zadrugama, ali postoji bojazan da i on ostane mrtvo slovo na papiru. „To je veliki problem u zadrugarstvu. I prošli Zakon, donet 1997. godine, bio je veoma dobar, u par članova se razlikovao od nemačkog i italijanskog, a najveći nedostatak mu je što nije primenjivan. Ako i novi Zakon ne bude primenjivan, ni on neće bolje proći. Nadamo se da do toga neće doći i da će se zadrugarstvo vratiti na nivo u društvu koje mu pripada“, kazao je naš sagovornik.
 

Zadružni dom nekada © Foto: Arhiva Osnovnog zadružnog saveza u Požarevcu

Zadružni savez Požarevac pomoći će zadrugama članicama saveza da se preregistruju. Pripremićemo akta koja treba izmeniti i uradićemo zajedno potrebne izmene. Pozvao bih i ostale zadruge da postanu članice Saveza. Članstvo je na dobrovoljnoj osnovi, ali mogućnost zajedničkog nastupa ima svoje prednosti“, zaključio je Milovanović.

Sagovornik:
Miloš Milovanović, predsednik Osnovnog zadružnog saveza Požarevac

Foto: Elena Marjanović i arhiva Osnovnog zadružnog saveza u Požarevcu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica