Zaboravljenom hranom do medalja, pehara i novih prilika!

Zaboravljenom hranom do medalja, pehara i novih prilika!

Na području grada Pirota sve je više udruženja žena sa sela koje u udruživanju pronalaze šansu za druženje i razmenu iskustava, a uz to se i ekonomski osnažuju i promovišu gastronomske specijalitete Pirota i okoline. Udruženje žena „Izvorsko zrno“ iz sela Izvor kraj Pirota postoji tek dve godine, ali je već ostvarilo značajne uspehe u oblasti pripremanja tradicionalne hrane.
 

 Članica udruženja žena Izvorsko zrno pored trpeze - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Želele smo i ranije da se organizujemo, ali nismo znale kako. Za desetogodišnjicu proslave emisije o selu i poljoprivredi ’Zrno’, koja je održana u našem selu, pripremile smo etno trpezu sa pirotskim specijalitetima iz davnina. Iz Turističke organizacije Pirot dobile smo sugestije da smo spremne za udruživanje. To nas je ohrabrilo, registrovale smo udruženje i tako je sve počelo“, govori Marica Radovanović, predsednica udruženja „Izvorsko zrno“.
 

Tradicionalna trpeza - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Udruženje ima deset aktivnih članica koje su, pre svega, motivisane potrebom za druženjem, osećajem zajedništva, razmenom iskustava sa ženama iz drugih mesta. One to postižu kroz promociju gastronomske ponude pirotskog kraja.

Prepoznatljive smo po kvalitetu proizvoda, izgledu trpeze, začinima sa ovog podneblja. Trudimo se da pripremamo i serviramo zaboravljenu hranu, na način na koji su to radili naši preci. Sve članice udruženja su iskusne u kuhinji, većina njih dolazi sa sela gde proizvode osnovne namirnice za to što kuvamo. Sada smo u prilici da nadograđujemo naša znanja i veštine i sve to lepo funkcioniše“, ističe Marica.
 

Prepoznatljive smo po kvalitetu proizvoda, izgledu trpeze, začinima sa ovog podneblja. Trudimo se da pripremamo i serviramo zaboravljenu hranu, na način na koji su to radili naši preci.

Za dve godine postojanja udruženju „Izvorsko zrno“ pripale su značajne medalje i pehari sa različitih sajmova i festivala. Pored ostalog, tu je prvo mesto na Međunarodnom sajmu torti i kolača u Nišu, bile su najbolje na niškoj Pitijadi, a na Sajmu zimnice koji je održan u istom gradu osvojile su drugo mesto. U Beogradu su osvojile prvo mesto na štandu „Praktike“.


 

Pehari, medalje i diplome udruženja Izvorsko zrno - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Mi smo se veoma lepo uklopile, imamo dobru komunikaciju i saradnju i to nam garantuje uspeh. Prilikom pripremanja hrane trudimo se da na tanjiru bude svega za sva čula – ukus, miris, vid. Na našoj trpezi najzastupljenije su pite: u Nišu smo izložile 26 vrsta pita, slanih i slatkih. Prepoznatljive smo po jelima od jagnjetine, tradicionalnoj punjenoj paprici sa suvim crnim paprikama iz našeg kraja, nudimo i sireve različitih vrsta, ceđeno kiselo mleko, kačamak, proje…“, opisuje Marica bogatu ponudu Udruženja.
 


Članica udruženja razvlače testo - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Grad Pirot prepoznao je potencijale ovakvog vida udruživanja i izdvojio sredstva za izradu kuhinje i opremanje malog restorana u prostorijama seoskog Doma kulture, gde Udruženje radi. Nedavno su završile sa realizacijom projekta „Moja zdrava užina“, koji je takođe podržao Grad Pirot.
 


Na našoj trpezi najzastupljenije su pite: u Nišu smo izložile 26 vrsta pita, slanih i slatkih.

Projekat je realizovan sa decom predškolskog i školskog uzrasta kroz Lokalni plan akcije za decu. Zadovoljstvo nam je što smo imale priliku da mališane naučimo da pripreme zdrav obrok na način na koji su se seoska deca hranila generacijama ranije i da još jednom skrenemo pažnju na značaj uravnotežene i zdrave ishrane za sve, ali za decu posebno“, objašnjava Marica.
 

Članica udruženja žena Izvorsko zrno na štandu - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Žene sa sela u ovom području polako ali sigurno se organizuju u udruženja radi druženja, ali i mogućnosti zarade. Pre pet godina osnovano je prvo takvo udruženje u selu Temska, usledilo je osnovanje „Izvorskog zrna“, nedavno je registrovano Udruženje seoskih žena „Klok“ iz Krupca, a prošle godine na Festivalu trube u Poljskoj Ržani najavljeno je osnivanje udruženja „Ržanski klas“.
 

Članice udruženja žena Izvorsko zrno - © Foto: Gordana Simonović Veljković

Zaista lepo sarađujemo sa koleginicama iz drugih udruženja. Sve imamo različit način pripreme i izlaganja hrane, ne smatramo se konkurencijom i lepo se družimo. Na istom smo zadatku: da predstavimo Pirot što bolje umemo“, zaključuje predsednica udruženja „Izvorsko zrno“.
 

Poklon recept – Pirotske masline (dženarike)

Davno pre nego što su se marinirane masline pojavile na rafovima prodavnica u ovom kraju, pirotske domaćice stavljale su zimnicu koja podseća na ovo jelo. 
 

Masline - © Foto: Gordana Simonović Veljković

 

  • Napuniti veću posudu nezrelim, zelenim šljivama dženarikama.
  • Skuvati marinadu od 5l vode, 150g soli, 75g šećera i 100g esencije.
  • Nasuti ohlađenu marinadu u sud sa šljivama i rasporediti u tegle.

Ova zimnica služi se uz pečenje, različita tradicionalna jela, kupus salatu…

Prijatno!

 

Sagovornica:
Marica Radovanović, predsednica udruženja „Izvorsko zrno“

Foto: Gordana Simonović Veljković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica