Vesti – (Ne)ravnopravnost poljoprivrednica

Vesti – (Ne)ravnopravnost poljoprivrednica

Položaj žena u Srbiji je neravnopravan, a posebno onih u poljoprivredi gde zbog tradicionalno postavljenih vrednosnih stavova i uloge u porodici žene nemaju ravnopravan pristup resursima, pravima i informacijama, izjavila je juče ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Tkanje pirotskog ćilima - ©Agromedia

„Jedan od primera je činjenica da žene, koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo, jer po zakonu o radu nisu u radnom odnosu iako državi plaćaju doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, jednako kao svaka zaposlena žena ili preduzetnica“, navodi ministarka na predstavljanju izveštaja „Rodna analiza uticaja poplava u Srbiji u 2014. godini“. 

U cilju podsticanja ravnopravnijih odnosa u poljoprivredi, jedan od ciljeva Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti je i uvođenje posebnih podsticaja za žene u poljoprivredi.

 Ona navodi i da se žene koje se bave poljoprivredom često susreću sa neplaćenim radom, nedostupnim zdravstvenim uslugama, nedostatkom informacija i nasiljem u porodici. Takođe, samo 17% žena su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

U cilju podsticanja ravnopravnijih odnosa u poljoprivredi, jedan od ciljeva Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti je i uvođenje posebnih podsticaja za žene u poljoprivredi, ističe ministarka.

Izvor vesti: Agromedia

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica