Svojom proizvodnjom izdržava još 10 porodica

Svojom proizvodnjom izdržava još 10 porodica

Sve je počelo 1992. godine kada je Ljilja Milovanović rešila da nastavi porodičnu tradiciju. O proizvodnji sira i kajmaka učila je od malih nogu.

Sir koji Milovanovići prave prodaje se već godinama na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, ali i u lokalnim prodavnicama, pekarama i restoranima.

Od ranog detinjstva znam da je ta proizvodnja sira donosila neku korist, sve je počelo od novčane dobiti. Naravno, postoji i ljubav prema poslu, ja to ceo život radim. Ova porodica je kao vojska, radimo svaki dan od pola 4 ujutru pa do ponoći, maltene 365 dana u godini“, rekla je vredna Ljilja i istakla da je u ovom poslu najbitnija higijena i preciznost.

 

Domaćinstvo Milovanović u toku jednog dana proizvede oko 200 kilograma sira. Nemaju svoje krave već otkupljuju mleko od lokalnih malih mlekara i proizvođača.

Nekoliko desetina kuća podržavamo, da bi opstali ljudi, dešava se da nas zovu svakodnevno i mole da otkupimo mleko. Mi to kupimo, pa nekada budemo i u problemu, pa prodamo sir jeftinije“, objasnila je Ljilja.

Ljiljana, iako je obezbedila svoju porodicu ovim poslom, kaže da bi se rado menjala sa nekom kancelarijskom službenicom. Ipak njen sin i ćerka ne razmišljaju tako, odlučili su kao što je i ona lani da ostanu u selu i nastave porodični biznis.

Sagovornica: 


Ljiljana Milovanović, domaćica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica