Šumadinac podigao spomenik dedovima – ratarima!

Šumadinac podigao spomenik dedovima – ratarima!

Miodrag Timić iz šumadijskog sela Sipić podigao je svojim dedovima jedinstven spomenik na svom imanju u čast njihovog časnog zanimanja. Na postamentu spomenika, visokog preko deset metara, Miodrag je ostavio poruku da je spomenik podignut u čast, verovatno poslednjih, pravih ratara ovog kraja koji su teškom mukom obrađivali hektare zemlje i hranili svoje porodice.

 

Neobično spomen obeležje posvećeno Selimiru Radosavljeviću i Žarku Timiću, njegovim dedovima po ocu i majci, napravljeno je od starih plugova, prašača, dvokolica i ostalih alata kojim su se služili njegovi dedovi-ratari. Na vrhu spomenika je konstrukcija koja podseća na klas žita i simbolizuje hleb.
 

Spomenik je dedovima podigao kako bi im odao priznanje za težak ratarski život i zbog toga što su očuvali imanja koja je on dobio u nasledstvo.

Miodragovi dedovi su ceo život obrađivali zemlju i to u vreme kada nije bilo savremenih mašina da im olakšaju teške poslove. Obojica imaju svoje spomenike na groblju gde su sahranjeni, a njihov unuk je želeo da im oda priznanje, ne samo za težak život na zemlji, već i zbog toga što su očuvali imanja koja je on dobio u nasledstvo i koja će, kako kaže, proslediti svojim naslednicima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica