Snovi mu se ostvaruju: Sa samo 22 godine postao je domaćin za primer

Snovi mu se ostvaruju: Sa samo 22 godine postao je domaćin za primer

Dvadesetdvogoišnji Darko Pavšić sa suprugom Draganom u porodičnom domaćinstvu u selu Samaila kod Kraljeva gaje 46 krava, junadi i teladi, i obađuje oko 20 hektara plodne moravske zemlje, a dnevno mlekari  predaju 320 litara mleka. Mladi domaćin oduvek je sanjao da živi na selu i od poljoprivrede, i bude „svoj na svome“. Snovi mu se ostvaruju i veliki rad, marljivost i porodična sloga daju rezultate.

 Sa 22 godine domaćin za primer - © Milanko Danilović /Agromedia

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u proseku imaju 61 godinu, a među retkima koji se protiv obeshrabrujuće zvanične statistike uspešno bore je i Darko Plavšić iz kraljevačkog sela Samaila. Sa 22 godine Darko sa suprugom uspešno vodi seosko domaćinstvo na čemu bi mogli da mu pozavide i mnogo iskusniji domaćini. Plavšići gaje 46 krava, junadi i telića, obrađuju oko 20 hektara zemlje i dnevno mlekari predaju 320 litara mleka.

Zadovoljan sam, odlučio sam se da to radim, ne kajem se i siguran sam da sam napravio dobar potez. Skoro sam se oženio, na vreme, što kaže naš narod“, priča mladi samailski domaćin.

Kako  am kaže, od poljoprivrede može da se živi, samo ako si uporan, a oni jesu. Podstrek smo jedno drugom, pravimo zajedniče planove, pomažemo se i hrabrimo. Gledamo u budućnost. Imamo jasne ciljeve, a najvažniji su nam zdrava porodica i deca“, priča Dragana.

Deda Dragoslav najveća pomoć i podrška

Čim je završio poljoprivrednu školu, Darko je počeo da puni štale.

Nije on hteo na fakultet, niti ga je pominjao. Samo je hteo u poljoprivredu. Voleo je samo stoku. Vredan je i samo hoće da proširuje broj krava u štali; hteo je trideset, pa četrdeset, sad hoće da ima pedeset“,priča baba Slobodanka, ponosna na svog unuka.

Deda Dragoslav kaže da je unuk još bolji od njega i da je to uvek bila njegova želja. Pomažem mu jer to zaslužuje, mnogo je dobar dečko. Ne pije, ne puši, ne voli kafane i kafiće. Dajem i daću sve za njega. Imamo i ovu snajicu, samo da je bog poživi“, zadovoljno kazuje deda Dragoslav.

Sa 22 godine domaćin za primer - © Milanko Danilovic /Agromedia

Život u gradu im nikada nije bio privlačan, iako na selu nije lako.

Ujutru se rano ustaje, stalno mora da si kod stoke ili na njivi, do kasno uveče. Ali, nađe se vremena i za druženje, mladi smo i ja i Dragana“, dodaje Darko.

Kod Plavšića dogovor tri generacije obično pada uveče za trpezom.Tad se prave planovi za naredni dan. Sledećeg jutra svako ide na svoj posao. Tako kuća napreduje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica