Osnovana prva poljoprivredna socijalna zadruga

Osnovana prva poljoprivredna socijalna zadruga

U Kamenici je početkom godine osnovana prva poljoprivredna socijalna zadruga koja posebne pogodnosti nudi mladima. Svoje inovativne proizvode predstavili su na Miholjdanskom saboru zadrugarstva u Nišu.

 

Članovi prve poljoprivredne socijalne zadruge su iskoristili priliku da se registruju u skladu sa članom 11 novog zakona o zadrugama koji predviđa tu organizacionu formu. 

“Uspostavili smo proizvodni pogon u selu Kamenica i namera nam je da proizvodimo sopstveni brend, ali bismo 50 odsto naših kapaciteta posvetili zapošljavanju mladih na selu. Ideja je da prva poljoprivredna socijalna zadruga prepoznaje mlade koji imaju zemlju i resurse za povrtarsku odnosno voćarsku proizvodnju i da im proizvodimo proizvode poput džemova, premaza, preliva, kako bi im omogućili da i oni zarade malo više kao naši kooperanti”, objasnio je Dejan Mitić iz prve poljoprivredne socijalne zadruge u Kamenici.

Formirano je 311 poljoprivrednih zadruga

Kroz program obuke za buduće kooperante u toku prošle godine prošlo je oko 40 mladih.

“Oni kako bi postali naši budući kooperanti moraju da prođu kroz program obuke, da steknu osnovna znanja za dobru poljoprivrednu praksu da bismo mogli da obezbeđujemo kvalitet za kupce. Mislim da bi ovaj model trebalo da se proširi i na druge krajeve Srbije”, zaključio je Dejan Mitić.

Proizvode u posebno kreiranoj ambalaži prva poljoprivredna socijalna zadruga predstavila je na Miholjdanskom saboru zadrugarstva u Domu vojske Srbije u Nišu.

Sagovornik:


Dejan Mitić, Prva poljoprivredna socijalna zadruga, Kamenica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica