Na Rudnu pola metra snega i stotinu gostiju

Na Rudnu pola metra snega i stotinu gostiju

Česti posetioci Rudna teško mogu da se opredele kada je ovo živopisno selo na stotinak kilometara od Kraljeva i tromeđi ovog grada i opština Raška i Ivanjica-lepše; da li u proleće, koje zbog nadmorske visine na Rudno stiže malo kasnije ili zimi kada prostrane četinarske i brezove šume, proplanci ispresecani potocima i stazama za šetnje izgleda kao iz bajke.

Na Rudnu pola metra snega i stotinu gostiju - © Milanko Danilović / Agromedia

Domaći gosti ali i oni koji dolaze gotovo iz svih evropskih zemalja, čak i iz Australije, Japana, Kine, tvrde da bi bilo idealno doći na Rudno bar dva puta godišnje, s tim što je zima, po mišljenju rudnjanskih gostiju, ipak nezamenjiva za odmor i uživanje.

Od kako  je Rudno postalo centar seoskog turizma u kraljevačkom kraju, brojna domaćinstva, koja se na ozbiljan način bave ovom sve profitabilnijom delatnošću, za novogodišnje i božićne praznike puna su gostiju.Tako, na primer, u odmaralištu „Selena“ porodice Milošević sva mesta za odmor tokom zime, naročito za praznike, rezervisana su još u maju.

Na Rudnu pola metra snega i stotinu gostiju - © Milanko Danilović / Agromedia

„Evo možda do novogodišnje noći ili Božića ovde bude i metar snega. Međutim,to našim gostima ne da ne smeta, nego jednostavno uživaju u ruži vetrova, odličnom smeštaju u apartmanima od prirodnog drveta, pre svaga bora i jele, zatim zdravoj organskoj hrani, koja se uglavnom proizvodi na našim njivama, baštama i stajama“, kaže Dragan Milošević ,koji sa vrednom suprugom Radinom i kćerkom Selenom polako preuzima uzorno domaćinstvo od oca Raska i majke Dragice, koji su i stvorili turistički raj na Rudnu.

Prema njegovim rečima šta gost poželi to mu je na stolu, počev od sira, mleka, kajmaka, mesa,raznih pita i sitnih kolača, domaćeg hleba i prirodnih sokova.

Sneg na Rudnu kao božiji dar

Seoskim turizmom na Rudnu se uspešno se bave i porodice Milijane Šekler, Slađe Sretović i mnoge druge. U knjigama utisaka u apartmanima Šeklera i Sretovića sve same pohvale i najlepši komplimenti za uslugu, hranu, smeštaj, gostoprimstvo.

„Ovo je planinski kraj, uslovi za odmor su nesvakidašnji i ko nam jednom dođe, uvek nam ponovo dolazi u goste. Međutim, moram da pohvalim i Javno preduzeće „Putevi“ Kraljevo i novopazarske putare koji ulažu velike napore da sve ove puteve na Rudnu, ali i one pristupne od Studenice i Gradca, u ovakvim snežnim uslovima drže u jako dobrom stanju da bi gosti mogli da dođu. Njihov rad je za svaku pohvalu i priznanje“, kaže Milijana Šekler, koja je postala zaštitni znak čuvene rudnjanske kuhinje.


Na Rudnu pola metra snega i stotinu gostiju - © Milanko Danilović / Agromedia

Da bi u zimskim uslovima, kad snegovi dostignu visinu i do dva metra a smetovi i po nekoliko metara , putevi bili u što bolji i čistiji, Javno preduzeće „Putevi“ Kraljevo formiralo je na Rudnu svoj punkt sa teškom mehanizacijom, potrebnim brojem ljudi i neophodnim količinama agregata da u svakom trenutku mogu da reaguju. Prema rečima direktora ovog preduzeća Mirka Vukovića, tako će biti sve do kraja zimske sezone, a i duže ako za to bude potrebe.

Prateći sadržaji obogaćuju turističku ponudu

Svi oni koji novogodišnje i božićne praznike dočekaju na Rudnu moći će da posete i brojne kulturno istorijske spomenike. Na desetak kilometara od Rudna su manastiri Gradac i Studenica, srednjovekovna tvrđava Maglič, nekoliko manjih hramova u bližem okruženju.


Posebna iznenađenja gosti mogu očekivati za Badnje veče i Božić. Pored kulinarskih specijaliteta služiće se čuvena tepećka kuvana rakija, studeničko vino, sokovi od borovnice, maline, razna slatka od šumskog voća sa rudnjanskih livada i proplanaka. Svakako će uživati u nezaboravnom gostoprimstvu i porodičnoj atmosferi rudnjanskih domaćina.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica