LEBANE: “Radanska ruža” vraća dostojanstvo ženama uz arome tradicije

LEBANE: “Radanska ruža” vraća dostojanstvo ženama uz arome tradicije

U slatkim notama domaćeg ajvara, aromatičnog džema od šljiva, pikantnog pinđura i osvežavajućeg soka od paradajza oseća se nešto više od ukusa – oseća se ljubav i pažnja uložena u svaki zalogaj. To je magija koja se rađa u malim kuhinjama, na običnim šporetima, gde žene sa posebnim duhom stvaraju ove gastronomske čarolije. Upravo taj duh, gde je kvalitet važniji od kvantiteta, čini reč “domaći” posebnom i vrednom.

Jedno takvo mesto nalazi se u Lebanu, u preduzeću “Radanska ruža”, čiji osnivač Predrag Stošić deli strast prema kuvanju sa ženama koje pripadaju marginalizovanim grupama. Njegova misija nije samo stvaranje ukusnih proizvoda, već i pružanje prilike tim ženama da se zaposle, socijalizuju i povrate svoje zasluženo dostojanstvo.

Kuvarice sa srcem: Priča o “Radanskoj ruži” i magiji domaćeg ukusa

Upravo ovakav pristup proizvodnji, gde je kvalitet važniji od kvantiteta, možemo da nadjemo u Lebanu kod Predraga Stošića u njegovom preduzeću “Radanska ruža”. Ova firma osnovana je sa idejom da upošljava žene koje pripadaju marginalnim grupama, pre svega žene sa invaliditetom i samohrane majke, a osnivanje je pomogla Evropska unija kroz EUPRO program.

Radanska ruža EU 4 U (7)

“Radanska ruža” je socijalno preduzeće, a Predragova želja je bila da uposli te žene, da ih socijalizuje i vrati dostojanstven život koji one i zaslužuju. Stošić prepričava scenu koja se ponavlja gotovo svaki put, od prve zaposlene: “Kada prime prvu platu, na njihovim licima vidite u istom trenutku i osmeh i suze”, kaže Stošić.

“Vratili smo im nadu i ono što je mnogo bitnije, dostojanstvo. Naša misija i vizija jeste da imamo što više takvih suza i što više takvih osmeha”, zaključuje Stošić. Ovog preduzeća ne bi bilo da nije bilo donacije Evropske unije.

Radanska ruža EU 4 U (3)

Ali, baš kao što nije važno samo da se ajvar kuva, nego i ko to radi, tako su i EU videli ne samo donatore. “Oni su nam stvarno bili i prijatelji i promoteri, kroz kupovinu i promociju naših proizvoda.Na tome sam im beskrajno zahvalan”, navodi Stošić.


Stošić smatra da bi trebalo da postoji više ovakvih preduzheća, posebno u malim opštinama poput Lebana. Tamo živi veliki broj građana kojima dosad niko nije pružio šansu. “Radanska ruža” jedno je od 200 preduzeća i malih porodičnih firmi koje je podržala Evropska unija putem programa EUPRO vrednog 4,3 miliona evra.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica