Koliko naši poljoprivrednici koriste internet?

Koliko naši poljoprivrednici koriste internet?

Prema istraživanjima koja su sprovedena širom sveta, internet u 2015. godini svakoga dana koristi više od 3,2 miliona ljudi. To je medij koji je za veoma kratko vreme prevazišao sve ostale vidove informisanja i postao deo svakidašnjice svih generacija i kategorija ljudi. Koliko internet koriste poljoprivrednici u Srbiji, naša ekipa nedavno je istraživala. 

Stojan Spadejčev, poljoprivrednik iz Kikinde, kaže: „Današnje vreme je nezamislivo bez interneta. Pratimo sva dešavanja u susednim mestima kod nas, pratimo dešavanja i po inostranstvu, naročito ona koja se tiču nas poljoprivrednika”.

Pratimo prinose, ko u kom selu kako i kada je sejao, koliko kilograma je dobio po jutru, da li je padala kiša ili nije, da li će padati, gledamo u dane, u sate… To je danas nova tehnologija kojoj moramo da se povinujemo i moramo da je pratimo“, dodaje Stojan.
 

Kompjuter - freepic.com

Sava Vasić, poljoprivrednik iz Barande, objašnjava: „Uglavnom većina poljoprivrednika koristi internet. Najviše se koristi kada se prati ponuda polovne poljoprivrede mehanizacije. Takođe, posećeni su i forumi na kojima se raspravlja o nekim temama”.

Meni često oni koriste, jer tako vidim druga mišljenja kada želim da kupim neku novu mašinu ili da se uključim u neku novu vrstu proizvodnje. Sada na primer sam prvi put radio soju i mnogo sam se informisao na internetu o tome“, kaže Vasić.
 

Stojan Spadejčev, poljoprivrednik iz Kikinde - ©Agromedia

Pre svega petnaestak godina, internet, pa i kompjuteri uopšte, u mnogim domovima smatrali su se luksuzom. Danas, sa druge strane, oni ne samo da su deo svakodnevnog života u gotovo svim domaćinstvima u Srbiji, već su često i jedan od glavnih vidova zabave, kontakata sa spoljnim svetom i prijateljima koji su u dalekim zemljama.
 

Internet je često i jedan od glavnih partnera i saradnika kada se prave računice za dobre prinose, bolju mesnatost i mlečnost stoke i planovi za modernizaciju i unapređenje domaćinstava.


Uz to, internet je često i jedan od glavnih partnera i saradnika kada se prave računice za dobre prinose, bolju mesnatost i mlečnost stoke i planovi za modernizaciju i unapređenje domaćinstava.

Zato, ukoliko danas još uvek niste niste koristili internet, požurite, informacije se smenjuju svakoga trenutka. I ne zaboravite, potrebna informacija u pravom trenutku odličan je put ka dobrom profitu. 
 

Sava Vasić, poljoprivrednik iz Barande - ©Agromedia


Sagovornici:
Stojan Spadejčev, poljoprivrednik iz Kikinde
Sava Vasić, poljoprivrednik iz Barande 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica