Kako izgleda kad mašinski inženjer pravi 3D KUHINJSKE DASKE?

Kako izgleda kad mašinski inženjer pravi 3D KUHINJSKE DASKE?

Kada jedan mašinski inženjer umesto popravljanje računara odluči da pravi muške goblene onda to izgleda ovako. Pa isto kao kada žene vezu goblene tako i ovaj mašinac pravi 3d kuhinjske daske za sečenje, od nule. Pitali smo njegovu gospođu kako nastaju ovi originalni predmeti i da li je sve na priordnoj bazi ili ima veštačkih boja?

 

„Prvo se rade sa ekološkim lepkovima. Znači ipak je akcenat dat na ekologiju. Ekološki su lepkovi, nije ništa farbano i ekološki su premazi. Znači, šumsko ulje, maslinovo ulje i jestivo bilo koje ulje, pa se zatvaraju pore jer je drvo okrenuto na god, znači vertikalno“, objašnjava nam Gordana Sjeverac.

Prema njenim rečima, da bi sprečili da uđe vlaga i bakterije, oni premazuju daske sa uljem tako da sa dasaka nema ulaska vlage u samu dasku.

Kako izgleda kad mašinski inženjer pravi 3D KUHINJSKE DASKE - © Agromedia

Kako 3D daske sadrže različite boje drveta pitali smo da li je razlika u vrsti drveta ili se daske boje.

„Ne, ovo su sve prirodne boje drveta. Ovo tamno drvo je termo tretirano drvo, grab. Inače, imate jasen, imate bukvu, pareno, nepareno…zavisi koja je vrsta drveta“, objašnjava naša sagovornica.

Svo drvo se radi na određenu debljinu i određenog je procenta vlage, kako bi se istovremeno isto širilo ili skupljalo. Prema Gordaninim rečima svako drvo je baktericidno, što znači, ako zagadite drvenu dasku i zagadite plastičnu dasku, sutradan imate mnogo bakterija na plastičnoj, a na drvenoj dasci ih nećete imati.

Kako izgleda kad mašinski inženjer pravi 3D KUHINJSKE DASKE - © Agromedia


U njihovoj ponudi su različite vrste 3D kuhinjskih dasaka, poput onih za serviranje, a dosta sarađuju sa restoranima i splavovima, odnosno, tamo gde se u ugostiteljstvu želi dati neki etno pečat.

Pitali smo Gordanu kako je došlo do toga da se bave obradom drveta i izradom kuhinjskih dasaka, i dobili interesantan odgovor.

„Moj suprug je mašinac, radio je u Centropromu, u računskom centru i otišao iz ljubavi prema drvetu… On jednostavno uživa, njega ovo relaksira i on jednostavno uživa u ovoj vrsti pravljenja. Voli drvo i to samo može da se radi iz ljubavi. Tu nema vremena ili norme koliko ćete vi dugo ostati – on ostane po 16 sati dnevno u radionici jer je to vrlo zahtevno i traje dugo“, kaže naša sagovornica.


Svaka kuhinjska daska je drugačija na svoj način. „Evo ova daska, prvo ljudi pomisle da je šah. Međutim, ovde je vrlo teško napraviti tu lamelu, gde vam je ista debljina drveta, gde vam je ista dimenzija i jedne i druge – jako je teško to ukombinovati. A, kad se napravi ta jedna lajsna, to se pravi od dužnih jednomernih letvica, u presi ostaje jedan broj dana. I onda se seče kao salama, na debljinu koju vi hoćete, okreće se na god, i ponovo se lepi. Ali, u toj fazi lepljenja vi pomerate te kockice i stvarate tu svoju šaru ili dimenziju“, otkrila nam je Gordana postupak izrade ovih neobičnih 3D kuhinjskih dasaka.

Kako izgleda kad mašinski inženjer pravi 3D KUHINJSKE DASKE - © Agromedia


Gordanin muž koristi stare mašine jer, kako kaže, nove mašine su jako digitalizovane, a ovakve daske ne mogu da se urade na CNC mašinama.

„Vi ne možete konfekciju da napravite ako nemate veliki broj komada, ako nije automatizovano. Ovo se radi na staroj šlajferici, diht mašini, abrihteru, frezeru… Znači, to su faze koje obaraju ivice, koje buše kanale, imate dosta ručnog alata… Znači, jedna prava domaća radionica“, kaže Gordana.

Prema njenim rečima, kada uđete u radionicu ona je puna prašine i drveta koje različito miriše, pa ima borovine, ima smreke ali koji se ne koriste za pravljenje kuhinjskih daski, isto kao što se ne koristi ni hrast jer ima tanine koji ne prijaju hrani.

Bitna je vrsta drveta, radi se jasen, divlja trešnja, bukva parena ili neparena – ona daje različitu boju. Neparena bukva je svetlija, a parena tamnija. Različiti su i godovi. Tačno možete da vidite koje je drvo“, kaže naša sagovornica. A, ako se bordura radi od neke druge vrste drveta, majstor mora da uklopi boju drveta, itd. „Jednostavno, muški ručni rad. Zanatski.

Sagovornica: Gordana Sjeverac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica