Izbrisano sa mape: Kako je nestalo srpsko selo Vukojevac?

Izbrisano sa mape: Kako je nestalo srpsko selo Vukojevac?

U srpskom selu Vukojevac, koje se nalazi duž administrativne linije Podujevo – Kuršumlija nekada je živelo više stotina ljudi, danas ovde nema žive duše. Od 49 kuća koliko je bilo nekada danas nema nijednog temelja, a selo je izbrisano sa karte.

 Napušteno selo Vukojevac - © Pixabay

Duž administrativne linije Podujevo – Kuršumlija javlja se demografska asimetrija. Sa strane Kuršumlije živi 19 stanovnika po kilometru kvadratnom, a sa strane Podujeva živi 148 stanovnika po km kvadratnom. Ukoliko se uporedi i demografska struktura, onda je ova opština u apsolutnoj dominaciji.

Vukojevac je sada napušteno selo u opštini Кuršumlija u Topličkom okrugu. Prema popisu iz 2011. selo je pusto, nema stanovnika, kao i prema popisu iz 2002, rekao nam je Marko Milošević sa Geografskog fakulteta “Jovan Cvijić” SANU.

Šta se desilo sa selom Vukojevac?

Naime videvši da je se u ovom srpskom selu sve više smanjuje broj ljudi, kako bi ih zadržao tu, Vidosav Milićević – Korčagin, bivši direktor Šumskog kombinata Kopaonik otkupljivao sva napuštena pogranična imanja koja su potencijalno mogla da budu predmet interesovanja i kupovine stanovnika sa druge strane granice.

Napušteno selo Vukojevac - © Pixabay

S obzirom na to da svoju imovinu Srbi nisu mogli da prodaju, oni su prodavali Albancima iz susednih sela kao građevinski materijal. Danas se od 49 kuća ne mogu naći ni temelji. Stoga je danas teško utvrditi lokaciju sela na terenu. U periodu od 1999. do 2001. godine je selo bilo u takozvanoj kopnenoj zoni bezbednosti.

U selu Vukojevac, kako navodi Marko Milošević, ostalo je samo nekoliko stabala šljiva i paparat koja govori da je nekada tu bio temelj jer je paprat porasla iz vlažne podloge. Vukojevac više ne postoji na geografskoj mapi Srbije, a i ovim istraživačima sa geografskog instituta bilo je teško pronaći ovo mesto.

To je prvo selo koje je ostalo bez stanovnika u našoj zemlji. Jedva da bi za arheologe bilo dokaza da je tu nekada postojalo naselje. Ovaj tim istraživača na pojedinim mestima (u selima Gare, Đorđevac i Vukojevac, koja se nalaze duž administrativne linije prema Кosovu i Metohiji) pratili su pripadnici policije i Žandarmerije. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica