Grejna sezona sve skuplja: Penzioneri kupuju drva na odloženo

Grejna sezona sve skuplja: Penzioneri kupuju drva na odloženo

Iako je još uvek vrelo leto s temperaturama i do 40 stepeni, mnoga domaćinstva užurbano pripremaju drva za zimu. Kako se približava grejna sezona drva su sve skuplja u kraljevačkom kraju i trenutno cena zavisi od kvaliteta.

 Drva za ogrev sve skuplja - © Milanko Danilović/Agromedia

Mada je do početka grejne sezone ostalo skoro dva meseca, domaćinstva u selima i gradu koriste lepo vreme da obezbede ogrevno drvo znajući iz iskustva da će cene pred samu zimu, a naročito kasnije, biti znatno veće.

„Cena najkvalitetnijeg bukovog i hrastovog drveta je 43 evra po metru, mada se trenutno, ako se kupuju veće količine drveta-deset i više metara-drva kod nekih prodavaca mogu kupiti i po 40 evra ali ne i ispod te cene. U zabranima i planinama, udaljenim od 20 do 30 kilometara od Kraljeva, dakle „na licu mesta”, ogrevno drvo može da se nabavi i po 35 evra po kubnom metro. To je isplativo samo onima koji imaju svoje traktore i kamione, kao i sopstvenu radnu snagu”, i kaže Miloljub Vesović iz Kraljeva, i koji decenijama koristi drva za ogrev.

Drva za ogrev sve skuplja - © Milanko Danilović/Agromedia

Penzioneri kupuju drva na odloženo

Gradska organizacija penzionera Kraljevo, jedna od najbrojnijih u Srbiji, za svoje članove i ove godine je obezbedila kupovinu drva s rokom otplate na šest meseci u 12 polumesečnih rata. Mnogima, naročito onima s manjim penzijama, ovakav vid kupovine dobro dodje iako su drva na odloženo plaćanje i najskuplja. Naime, ko se odluči da na ovaj način osigura grejanje tokom sezone, za metar kubni mora da plati 5.500 dinara.

Ovih dana i vlasnici mašina za struganje i sečenje drva imaju pune ruke posla. Struganje je 250 a sečenje 300 dinara po kubnom metro i na tu vrstu usluge čeka se i po desetak dana.

Drva za ogrev sve skuplja - © Milanko Danilović/Agromedia


Srećko Čkovrić, koji se pune dve decenije bavi ovim nimalo lakim poslom, kaže da se cene struganja i cepanja drveta nije menjala godinama za razliku od cene drva. Njegov je savet da domaćinstva do polovine septembra nabave ogrevno drvo jer će kasnije, naročito od polovine zime, cena biti znatno veće, posebno ako zima potraje i bude hladna.

U Javnom preduzeću „Srbijašume” ističu da je ove godine znatno pooštrena kontrola seče drveta, kako u šumama kojima to preduzeće gazduje tako i u onim u privatnom vlasništvu, što je takođe uticalo i na cenu ogrevnog drveta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica