Gajenje ukrasne živine – kad porodični hobi postane posao!

Gajenje ukrasne živine – kad porodični hobi postane posao!

Porodica Kokovtović iz Ravanice, koja je udaljena 18 km od Kraljeva, ukrasnu živinu gaji duže od deset godina. Motiv za gajenje ove vrste živine je pre svega ljubav prema njima, ali prema rečima našeg sagovornika, od prodaje se može i zaraditi.

 

Ukrasna živina - ©Foto: Julijana Mijajlović

 

Na početku razgovora Stefan Kokotović (18), koji je ljubav prema ukrasnoj živini nasledio od oca, kaže da je ovo pre svega hobi. „Ukrasnu živinu gajimo od 2005. godine. Sada imamo oko 50 kljunova. Među njima su različite vrste paunova, pataka, fazana: zlatni, dijamantski, eliot, paunasta vrsta fazana… U ovom kraju takođe ima ljubitelja ove vrste živine, ali samo mi imamo odgajivačnicu.“

Porodična ljubav prema pernatim ljubimcima

O pernatim mezimcima brine cela petočlana porodica. Na ideju o uzgoju ukrasne živine došli su sasvim slučajno, kada je mlađem bratu otac umesto papagaja kupio par fazana. Fazani su počeli da se razmnožavaju i tako se razvila ljubav prema njima. Pored ovog hobija, porodica Kokotović se bavi i proizvodnjom koka nosilja, koje prodaju pri uzrastu od 3-4 dana. Komšije i prijatelji prihvataju ovaj zanimljiv hobi i podržavaju ih u tome.

 

Fazan - © Foto: Julijana Mijajlović

Gajenje ne zahteva posebne uslove

Stefan ističe da za gajenje ukrasne živine nisu potrebini specijalni uslovi: „Naše ptice su smeštene u objektu koji ima 34m2. Potrebno im je obezbediti prostor za gnezda i treba da bude toplo kada su male. Hranimo ih uglavnom pšenicom i kukuruzom. Ovaj hobi nije zahtevan i svima bih preporučio koji imaju dvorište da gaje par ukrasnih ptica. Za par (mužjaka i ženku) potreban je samo jedan kavez zbog opasnosti od grabljivica.“
Ukrasna živina - ©Foto: Julijana Mijajlović


Kokotovići svoju živinu prodaju na pijaci u Kraljevu, koju izlažu zajedno sa kokama nosiljama. Takođe, često nastupaju na izložbama i sajmovima sa kojih su nagrađivani peharima i diplomama. Naš sagovornik ističe da je kupcima uglavnom interesantna ova vrsta živine i da često ne prepoznaju o kakvim pticama je reč. Najčešći kupci su prijatelji i ljudi koji po njihovoj preporuci kupuju.

Papagaji - ©Foto: Julijana Mijajlović

Od gajenja ukrasne živine ne može da se živi, ali može da se zaradi. Na primer, fazani su 60 evra u paru, koke italijanke koštaju 10 evra po komadu, cena paunova zavisi od njihove starosti. Kao što sam rekao, to je pre svega hobi, koji je nastao iz ljubavi cele porodice prema ovim pticama“, na kraju razgovora objašnjava Stefan.


 

Sagovornik:
Stefan Kokotović


Foto: Julijana Mijajlović

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica