Biznis ili hobi: Da li je UZGOJ PREPELICA isplativ?

Biznis ili hobi: Da li je UZGOJ PREPELICA isplativ?

Jaja od prepelice se smatraju delikatesom u mnogim delovima sveta, uključujući Aziju, Evropu i Severnu Ameriku. Koriste se kao sirova ili kuvana. Dragan Jocić iz Vlaške, od maja se bavi uzgojom prepelica i za naš portal otkrio nam je sve o ovom biznisu.

Jocić trenutno ima 150 prepelica. Na dnevnom nivou od njih dobije oko 100 jaja u zavisnosti od temperature i ishrane.

,,Za njih se koristi hrana kao i za kokoške nosilje. Prepelice nisu izbirljive. Pored ovog koncentrata koristimo i sveže salate poput kupusa. Pšenične klice naklijavam i to im dajem na pet do šest dana i to im se baš svidja.“, kaže Dragan Jocić

Trenutno je tržište zasićeno što se ovog biznisa tiče, jer mnogi su kupili prepelice u nadi da će moći da zaradjuju od jaja koje prepelice nose.

,,Puno njih je kupilo prepelice računajući da je to neki biznis ali nije. Njihova jaja su zaista zdrava ali da se prodaju to je već malo teže. Mi ih koristimo u svakodnevnoj upotrebi. Ja svakog dana pojedem bar po 5 komada i nema prehlade a ni virusa. Održavaju imunitet. “, dodaje Dragan

Prepelica nosi jaja oko godinu dana, nakon toga sve manje i manje.Cena jaja od prepelice trenutno koštaju 12 dinara.

Dragan se dosetio jednog vrlo zanimljivog recepta sa kojim se pojavljuje na svim manifestacijama. Naime, reč je o dimljenim jajima od prepelice u ulju sa prirodnim dodacima i kad god se pojavi sa ovim proizvodom zaokupira veliku pažnju kod ljudi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica