Srećna slava Sveti Nikola, domaćini!

Srećna slava Sveti Nikola, domaćini!

Danas se slavi Sveti Nikola. Ovo je jedan od najvećih, najvoljenijih i najčešće slavljenih hrišćanskih svetitelja. Naročito u Srbiji. Gotovo jedna polovina naših domaćinstava danas slavi ovu krsnu slavu. Članovi druge polovine, kaže se u šali, na Svetog Nikolu idu u goste. Ipak, bilo da ste danas domaćin ili gost, nije naodmet da znate ko je bio Sveti Nikola i zašto je njegovo ime važno.

Ikona Svetog Nikole - wikipedia.org

Ko je bio Sveti Nikola?

Sveti Nikola je bio čudotvorac, zaštitnik dece, moreplovaca, siročadi, mornara, siromašnih, putnika, trgovaca, čak i lopova. On je rođen u Maloj Aziji, u oblasti Likija, oko 270. godine naše ere. Poznato je da je ovaj svetac rasprodao porodično imanje i podelio ga sirotinji. Zato je proglašen za hrišćanskog svetitelja kojem su se ljudi obraćali za pomoć u vreme bolesti, nemaštine ili nekih nesreća. Veruje se da je svima pomogao.

Ovaj svetac uvek se slavi istog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru. Na današnji dan, Sveti Nikola je preminuo 343. godine. Međutim, ima domaćinstava koja slave i letnjeg Svetog Nikolu, 22. maja. Tada se obeležava dan kada su njegove mošti u XI veku prenete u Italiju, u grad Bari.

Samo u Srbiji ima više od 600 crkava koje nose naziv Sveti Nikola.

Nekoliko godina kasnije, građani ovog mesta podigli su velelepnu crkvu, koju su kasnije darivali i mnogi drugi hrišćani, u znak zahvalnosti što im je svetac pomogao. Od tada do danas, crkve širom sveta zovu se po imenu ovog sveca. Samo u Srbiji ima više od 600 crkava koje nose naziv Sveti Nikola.

Da li je Sveti Nikola Deda Mraz?

Iako pravoslavne ikone Svetog Nikolu predstavljaju kao visokog čoveka sa crvenim plaštom, episkopskom mitrom na glavi, štapom u ruci i džakom sa poklonima kojima daruje decu, moderno društvo i velike kompanije su ovoj slici dale malo drugačiji izgled.

Naime, Sveti Nikola se u novije vreme predstavlja kao Deda Mraz, koji putujući na saonicama, zajedno sa svojim irvasima, obilazi svet i nosi deci poklone. Stručnjaci kažu da su najveću ulogu u stvaranju ovakve slike Svetog Nikole imale reklame „Kola-Kole“.

Međutim, postoje i legende koje objašnjavaju zašto se milostivost Svetog Nikole dovodi u vezu sa Deda Mrazom. Najpoznatija među njima je ona koja govori o spasenju tri devojčice koje je otac, nemajući za njihov miraz, odlučio da proda u belo roblje.

Deda Mraz - wikipedia.org

Jedne hladne zimske noći, Sveti Nikola je pronašao njihovu kuću i kroz dimnjak im spustio nekoliko dukata. Oni su, prema legendi, upali pravo u čarape koje su devojčice ostavile da se osuše u toku noći. Sa tim u vezi i danas se deci koja čekaju Deda Mraza ostavljaju pokloni u čarapama.


Svetkovanje zaštitnika kuće ili slava – koliko krajeva, toliko običaja

Zato, bilo da verujete da je Sveti Nikola jedan od najvažnijih hrišćanskih svetaca, ili Deda Mraz, okupite danas za trpezom vašu porodicu i najdraže ljude. Provedite slavu u miru i veselju i, naravno, ne zaboravite da obradujete vaše najmlađe ukućane poklonima, makar sa nekoliko oraha, jabuka ili krušaka koje ste prethodnih meseci ubrali u vašim voćnjacima. Srećna slava!

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica