Ibar i Kraljevo za vikend mirisali na pasulj i slaninicu

Ibar i Kraljevo za vikend mirisali na pasulj i slaninicu

Minulog vikenda u Kraljevu je održana 29. po redu manifestacija „srebrni kazan“, u narodu poznatija kao „Pasuljijada“. Sveukupni pobednik ove najstarije srpske kulinarske manifestacije je ekipa odeljenja za poslove civilne zaštite grada Kraljeva, pojačana sa troje takmičara iz Japana.

 Pasuljijada u Kraljevu - © Goran Šljivić/Agromedia

Na platou kod glavne gradske plaže kraj Ibra u centru Kraljeva, minulog vikenda održana je tradicionalna, 29. po redu kulinarska manifestacija „Srebrni kazan“, najstarije srpsko takmičenje najvećih majstora kuhinje i kuvara amatera u pripremanju čorbastog pasulja. Ove godine nadmetanje za prestižna priznanja koja donose popularnost i poštovanje okupilo je blizu 200 takmičara iz pedesetak ekipa iz gotovo svih krajeva Srbije i inostranstva.

Ovogodišnju manifestaciju u oraganizaciji Turističke organizacije i pod pokroviteljstvom grada Kraljeva pratili su brojni posetioci iz Kraljeva i okoline, radoznalci iz zemlje i inostranstva i neizostavni „degustatori“. Tako je nekoliko stotina posetilaca strpljivo defilovalo od kazana do kazana, dok se miris pasulja, suvih rebaraca i slanine, kao i pratećih začina i neizbežne „mučenice“ šljivove širio celim gradom i dolinom Ibra. U vreme manifestacije glavna gradska plaža podsećala je na veliku kuhinju sa restoranom pod vedrim nebom.

Pasuljijada u Kraljevu - © Goran Šljivić/Agromedia

Kraljevčani, uz pomoć Japanaca, pobednici

Po oceni žirija,u kategoriji kuvara amatera za najuspešnijeg proglašen je Nemanja Zarić iz Vrnjačke Banje (ekipa – kuvamo za Emu), Zoran Kordano, TO Novi Bečej (kategorija škole,ustanove i kulturno umetnička udruženja) „M“ vodenica iz Lopatnice (u kategoriji – najbolje uređeni štand). Najbolju riblju čorbu pripremili su Andrija Kocić i Dragan Jovanović, članovi ekipe Udruženja ugostiteljskih i turističkih radnika Niša.

Za sveukupnog pobednika trodnevnog takmičenja,kome je pripao „Srebrni kazan“, najveće priznanje „Pasuljijade“, proglašena je ekipa Odeljenja za poslove civilne zaštite grada Kraljeva. Oni su bili pojačani sa troje takmičara iz Japana, Kzumom Šinomurom, Ju i Ho Ha Lu, koji su pripremali soje, krompira, šargarepe i drugih začina.

Pasuljijada u Kraljevu - © Goran Šljivić/AgromediaTrodnevna kulinarska manifestacija
, jedinstvena u Srbiji, obogaćena je bogatim kulturno zabavnim programom. Večernji koncerti beogradske grupe „Tri bute Bjelo dugme“ i sve popularnije zrenjaninske grupe „ABA real“, kao i nekoliko kraljevačkih bendova naišli su na odličan prijem kod brojne publike na glavnom trgu u Kraljevu kod popularnog Milutina.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica