Zbog siromaštva veliki broj dece mora da radi u poljoprivredi

Zbog siromaštva veliki broj dece mora da radi u poljoprivredi

U svetu 150 miliona dece primorano je da radi, a 60 odsto njih radi u poljoprivredi.

Rukavice  - © Pixabay

Kako navodi IPS agencija, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi, obradjuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom i stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka biva zloupotrebljeno kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći upravo u sektoru poljoprivrede.

Ove zastrašujuće podatke koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnijih sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

Poljoprivredni radovi - © Pixabay

Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju“, saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede.

Za kraj u ovom videu možete saznati više o povredama na radu u poljoprivredi na našim prostorima.


 

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica